Освобождаването ми като директор на БЕХ има за цел овладяване на холдинга и енергетиката, а зад него се крият икономически и политически причини. Това заяви пред bTV Валентин Николов.

Припомняме, на извънредно заседание в понеделник новоназначените от енергийния министър Андрей Живков членове на БЕХ взеха решение да освободят от поста единия от двамата изпълнителни директори - Валентин Николов. По този начин холдингът вече се ръководи само от Иван Андреев.

Според него това е нов опит от "същите персони" за превземане на холдинга.

Той бе категоричен, че няма мотиви за отстраняването му.

"Намериха нов начин за овладяване, като горе-долу същите персони са сложени в увеличението на борда на БЕХ. Опит за овладяване на енергетиката, това е факт", отсече Николов.

БЕХ пак остава само с един шеф

БЕХ пак остава само с един шеф

Валентин Николов е освободен от поста, той обмисля дали да обжалва

След като през лятото съдът спря освобождаването на ръководството на БЕХ, според Николов в момента се прави нов опит за отстраняването му чрез промени в устава на холдинга.

Той обясни, че е разбрал впоследствие, че е решено да не бъде директор и обжалва протокола за освобождаването си.

"Печалбата на БЕХ е 6-7 пъти по-голяма, 722 милиона лева. Откъдето и да погледнете, БЕХ се развива много добре", изтъкна Николов.

Според него има две причини за отстраняването му - икономически, които целят овладяването на БЕХ, и политически, свързани с факта, че е бил депутат от ГЕРБ.

Назначават втори шеф на БЕХ

Назначават втори шеф на БЕХ

Енергийният министър увеличава и УС на енергийния холдинг

Относно отстраняването му от поста на директор на АЕЦ "Козлодуй" Николов обясни, че Асен Василев, който през 2013 г. беше служебен министър на икономиката и енергетиката, е бил подведен от недоброжелатели. Впоследствие обаче признал, че няма нарушения и Николов е прав.

За искането на бизнеса за оставки в ръководството на БЕХ заради високата цена на тока Николов посочи, че индустрията е в правото си да иска евтино електричество. У нас обаче нямало дефицит, за разлика от други страни в региона въглищните ни централи работят, а холдингът е търговско дружество и не бил отговорен за проблемите, визирани от производителите.