Българи, които живеят и работят в чужбина, както и представители на Протестна мрежа изразяват възмущението си от последните изяви на народния представител и съпредседател на патриотичния фронт Валери Симеонов.

Изреченото от народния представител Валери Симеонов в ефира на телевизия СКАТ: "Стига с тази демокрация и с тия права на българите в чужбина“ изразява възгледи, отричащи демократичния и правов ред.

Това изказване влиза в пряк сблъсък с демокрацията като ценност, която българският народ е избрал да следва след разпада на тоталитарната държава, заявяват от Протестна мрежа.

Според Протестна мрежа е недопустимо български депутат да настоява за създаване на законови норми, в които българските граждани се делят според това, къде пребивават.

„И българите зад граница, и тези, които не много отдавна г-н Симеонов нарече "озверели човекоподобни", са негови работодатели, а не хора, които "му се мотаят в краката”, посочват в изявление от Протестна мрежа.

От там напомнят и че измененията в Изборното законодателство бяха приети след консултации с премиера и по настояване на Патриотичния фронт, което означава, че управляващите формации - ГЕРБ, РБ и АБВ носят морална и политическа отговорност за поведението на този народен представител.

От Протестна мрежа смятат, че има достатъчно основание да се очаква Валери Симеонов да напусне предсрочно парламента - като се извини и подаде оставка като народен представител.

Снимка 232142

Реакция има и от представители на българи, които живеят в чужбина, които организираха както протести, така и подписка с искане президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс.

"Да гласуваме е наше конституционно право, чието упражняване не е нито скъпо, нито опасно за националните интереси, заявяват в позиция по повод горното писмо на Симеонов, което те изпращат до медиите.

Те също с обща позиция се противопоставят на изявите на Валери Симеонов, като му напомнят, че неговата длъжностна характеристика на практика се изчерпва с това да се вслушва във волята на избирателите, които са де факто негови работодатели.

Много българи в чужбина продължават да са данъкоплатци, а както е добре известно, българската диаспора е най-големият инвеститор в бюджета на Републиката - с близо 3 млрд. лева годишно. Така че, каквото и да се плаща за избори в чужбина, ние сме допринесли за нашия справедлив дял, се казва в изявлението им.

Те опонират на Симеонов и с цифри - "В писмото си господин Симеонов си позволява да говори за сума между 8 000 и 12 000 евро за откриване на секция в чужбина. Бихме искали да припомним, че сумата, отделена за организация на изборите в чужбина през 2014 година, възлизаше общо на 1,8 млн. лева за 428 секции, което прави около 1 700 евро на секция, като половината от тези разходи са за командировка на представител на държавата, които могат да бъдат спестени. За сравнение за изборите в страната са отделени 26 млн. лева."

Български политик да си позволи да нарича "безродни" хиляди хора, крепящи бюджета на държавата и борещи се с години за правото си на глас и участие в обществения живот на България, е неетично и представлява опасна проява на незачитане на гражданите от страна на един законотворец, заявяват още представители на българите в чужбина.