Призив към Европейският съвет - да е готов да обсъди датата за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй", както и искане Либия да компенсира невинните български медици за причинените им страдания, се съдържа в последния доклад на Джефри ван Орден за България, информира БНР.

Без каквито и да било компромиси с безопасността, която остава абсолютен приоритет, Европейският съвет трябва да е готов да разгледа гъвкаво дата за затваряне на 3 и 4 блок, пише в доклада на Ван Орден.

По думите му особено важно е България да осигури снабдяване с електроенергия, достатъчна за бъдещите нужди на страната и региона и да развие нови производствени мощности на базата на конкурентни енергоизточници.

Според друг текст в документа българските власти трябва да предприемат спешни и много целенасочени действия по последните препоръки на Европейската комисия, за да избегнат въвеждане на предпазни клаузи, в това число и да покажат осезаеми резултати в борбата с организираната престъпност, корупцията и прането на пари и да стигнат до обвинени, присъди и конфискация на имуществото на членовете на организираните престъпни групи.

Сред препоръките на ван Орден са максимална прозрачност в приватизацията, търговете и обществените поръчки, засилване ролята на институцията омбудсман, за да може тя да стане коректив на администрацията и действащ антикорупционен механизъм и премахване на оставащите невидими бариери пред чуждестранните инвеститори.

Докладчикът призовава и за гаранция, че средствата от европейските фондове ще бъдат правилно управлявани, а администрацията ще направи достъпа до тях разбираем и лесен за хората.

За архивите на бившите служби ван Орден препоръчва контролиране от уважавана надпартийна комисия, а за авиацията и летищата ни - въвеждането на най-високите стандарти за безопасност, за да се избегнат трансграничните рискове от тероризъм.

Апелът за бързо и справедливо приключване на процеса в Либия и компенсиране на медиците е в края на докалда.

Документът може да претърпи изменения и допълнения във външната комисия на Европейския парламент, която ще го гласува в понеделник.

Окончателното одобрение на текста в пленарна зала предстои в каря на месеца и ще съвпадне с изслушването на номинираните от България и Румъния еврокомисари.

Проекто-докладът на Джефри Ван Орден за България, който ще бъде обсъждан от Комисията за външна политика в понеделник, е подчертано положителен.  Но тонът на проекто-становището на Комисията за гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи, подготвено от депутата от Европейската Народна Партия Хартмут Насауер (ХДС-ХСС), към доклада на Ван Орден е силно негативен, коментират от НДСВ.

Според жълтите в него отново се говори за корупция и пране на пари, както и че „еврофондовете могат да станат жертва на корупцията в България" след присъединяването на страната.

В доклада се призовава Европейската комисия да санкционира България не само когато има нарушения по поетите ангажименти, но и при риск от такива, допълват от НДСВ.
 
Ето защо българските евронаблюдатели Антония Първанова от НДСВ и Евгени Кирилов от Коалиция за България предприеха стъпки, за да предотвратят включването на тези текстове в доклада на Ван Орден за България, който Европейският парламент ще гласува в края на този месец.

Така парламентарните групи на либералите и на социалистите, които заедно имат мнозинство в Европейския Парламент, се очаква да гласуват срещу това становище.