Министрите на външните работи на страните-членки на ЕС не успяха да стигнат до компромис по двете основни теми на днешното си заседание - предложения от Европейската комисия план за възстановяване на европейската икономика и борбата с климатичните промени.

Темите ще бъдат водещи за предстоящата в края на седмицата среща на върха.

В следващите два дни френското председателство ще търси взаимноприемлив вариант, за да бъде постигнат консенсус по време на последната за него среща на държавните и правителствени ръководите.

България също има резерви и по двете теми, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от БНР.

Той отново определи възстановителния план на еврокомисията като скромен и неубедителен, и съобщи, че е предложил по-голяма част от парите да бъдат насочени за инфраструктура, стимулиране на експортни дейности и енергийни проекти с нисък дял вредни емисии.

Ивайло Калфин обаче категорично отрече България да влиза в опозиционна роля заради решението на Европейската комисия за програма ФАР.

"ФАР си е отделна тема. Останалите политика също са отделни теми. Ако започнем да се правим на сърдито дете, инатливо и започнем да правим на пук на комисията, мисля, че нито услуга на себе си, нито на Европейската комисия ще направим. Никой въобще не му минава през ума такова нещо", посочи Калфин.

Ивайло Калфин не се ангажира с оценка дали според икономическия екип на правителството решението за ФАР е било основателно или не.

Той заяви, че това е тема на двете министерства с отнети акредитации, на агенциите към тях, на вицепремиера Меглена Плугчиева и на министър-председателя.

"Икономическите екипи се занимават с икономическите политики на страната, но не и с финансирането от ЕС. Разбира се, отчитаме влиянието на тези средства, които няма да влязат, както и отчитаме влиянието на инвестиции, които ще се отклонят от България заради често пъти прекалено силния език, който се използва не само от комисията, а и от доста представители на европейските институции, които безспорно имат негативни ефекти за привличането на чужди инвестиции в България. Отчитаме го това нещо, но нека всеки, който се занимава с това нещо, да си носи отговорности за него", посочи още Калфин.