От Външно министерство благодариха на българските общности зад граница за съдействието им при организирането на изборите в чужбина, с което бе гарантирано конституционното право на глас на българските граждани по света, съобщиха от МВнР.

От ведомството високо оценяват гражданската активност и инициативност на нашите сънародници зад граница, допринесли за създаването на максимално добри условия за провеждането на честни и прозрачни избори четири пъти тази година, включително втория тур на вота за президент и вицепрезидент.

Приключи изборният ден зад граница

Приключи изборният ден зад граница

Калифорния, Аризона и Невада, както и Ванкувър затвориха накрая

На изборите на 14-21 ноември 2021 г. сънародниците ни имаха възможност да гласуват в 68 държави. Над 2500 членове на СИК зад граница бяха предложени от българските общности за изборите за президент и вицепрезидент и народно събрание на 14 ноември 2021 г. и последвалия втори тур на президентските избори. Повече от 200 представители на българските общности бяха предложени за членове на СИК в качеството си на представители на министъра на външните работи.

От ведомството признават, че благодарение на сънародниците ни успешно бяха извършвани наложили се по спешност замени на членове на секционни избирателни комисии, осигурявани и оборудвани бяха помещения за 749 избирателни секции на всички континенти.

От Външно очакват изграденото ценно партньорство с българските общности да продължи и в бъдеще за защита на българските интереси зад граница и отстояването на доброто име на България навсякъде по света.

Радев печели балотажа с 66.72% според 100% обработени протоколи

Радев печели балотажа с 66.72% според 100% обработени протоколи

За Радев са гласували 1 539 650 души, за Герджиков - 733 791 души

МВнР благодари и на служителите на министерството у нас и в задграничните ни представителства, на логистичните ни партньори, както и на другите български институции, включили се активно с осигуряването на свои представители или технически средства за организиране на вота в чужбина.