Не смятам, че това е някакво самоволно изказване. Една идея по-остра трябва да е реакцията на МнВР, трябва да търсим някакво опровержение, че официалните руски власти не споделят тази позиция. Една сонда ни се пуска как ще реагираме”.

Така коментира бившият вътрешен министър и бивш началник на ДАНС Цветлин Йовчев пред bTV изказването на руския депутат Пьотр Толстой, че Русия може да купи България.

Обидно изказване на човек на Путин срещу България взриви Фейсбук

Обидно изказване на човек на Путин срещу България взриви Фейсбук

Депутатът Пьотр Толстой, журналист...

Припомняме, Толстой изтъкна, че Русия ще купи цяла България и че вече е изкупила половината Черноморие.

Министърът на външните работи Даниел Митов определи поведението на депутата като арогантно.

„Мнението, изразено от новоизбрания руски депутат Толстой, е арогантно, категорично погрешно и по никакъв начин не допринася за развитието на двустранните отношения. Смятам, че то не съвпада с официалната руска позиция и в този смисъл не намирам за необходимо да го коментирам. Бих оценил, ако съответните официални руски институции намерят начин да се разграничат от него. Ако не го направят, това би означавало, че също като нас те смятат, че на мнението на въпросното лице не трябва да се обръща каквото и да било внимание. България не е, и никога няма да бъде за продан!” – написа министър Митов в профила си във Фейсбук.

Йовчев говори и по други теми.

Според него мерките, които целят временно ограничаване на потока от бежанци не са достатъчни.

Трябва да има ограда по границата, тя е да добре оборудвана технически, но това дава възможност само за печелене на време, през което да се намери цялостно решение на проблема с миграцията, смята той.

 „Този процес на много активна миграция от Африка и Близкия изток ще продължи – има нарастване на населението, влошаване на условията на живот, на климатичните условия, голяма разлика в социалния статус с това, което е достижимо в Европа”, посочи той и допълни, че и в момента в Германия и Франция има общности, които се радикализират, вместо да се интегрират.

Той смята, че от 2012 г. в ЕС не може да се намери адекватно решение, липсва и цялостна визия за проблема, затова се говори за огради с 5-годишно закъснение.

Добре е, че получаваме пари от Европа, но това финансиране от ЕС въобще не е достатъчно. България понася голяма тежест да охранява границата”, изтъкна той. 

Йовчев смята, че има вероятност да се вдига ограда и по границата с Гърция.

По отношение на друга наша съседка – Турция, бившият вътрешен министър коментира, че процесите, които водят до дестабилизация, са доста дълбоки: „Доста голяма социална група харесва Ердоган, има хора, които харесват модела на западната демокрация, има една кюрдска общност, която води своя борба за промяна на статуса и обществените отношения”.

„Имаме сериозно разделение в турското общество и това разделение ще има своето проявление в нестабилност. Турция е много мощен регионален фактор, много силна във военно и икономическото отношение. Ако тя се дестабилизира, ще дестаблизира целия регион”, предупреди Йовчев.

За състоянието на службите Йовчев вярва, че министърът на вътрешните работи Румян Бъчварова полага големи усилия за разрешаване на проблемите, които са комплексни и от много време.

Той е категоричен, че реформата се прави не са орязване, а с инвестиции и промяна на целия концептуален модел.