Сериозни нередности е установила проверка в Министерството на външните работи на процедурите за провеждане на избори в секционните избирателни комисии в чужбина.

Проверката обхвана всички страни, в които бяха разкрити избирателни секции и в които реално бяха произведени избори, съобщават от ведомството.

Припомняме, проверката бе разпоредена от министър Румяна Желева веднага след встъпването й в длъжност. За такава проверка и съответно за касиране настояват и политически партии, като РЗС и "Атака".

В множество от случаите се установява, че заявленията от български граждани за откриване на избирателна секция в чужбина не са съобразени със законовите изисквания.

Заявленията не са подписани от лицата - заявители, а от инициативни комитети или землячески организации, които нямат право по закон да извършват това.

В някои от случаите се установява, че протоколите за изборните резултати не са оформени съобразно законовия запис, а са дописвани или преправени от съответните длъжностни лица.

В редица секции на изборния ден са регистрирани опити от длъжностни лица и от други лица, намиращи се в избирателните секции, да се поставят отметки в международните паспорти на гласуващите - с евентуална цел отчитане на гласуването пред трети лица.

Налице са и случаи на изборна агитация в самата секция за гласуване в полза на политическа партия.

Резултатите от проверката са описани подробно в сигнал, подаден в Главна прокуратура, за да бъдат проверени от компетентните органи.

Заедно с подадения сигнал МВнР предостави на Прокуратурата цялата документация по извършената проверка, както и заяви готовност за пълно съдействие на евентуалното разследване по подадения сигнал, заявяват още от МВнР.