С две писма са се обърнали от МВнР до ЦИК за определяне на местата, където ще гласуват с машини в чужбина. МВнР готови да съдействат за изпращането на машините за гласуване в чужбина, като са подготвили и изброили 6 сценария за това. На този етап нямат отговор от ЦИК и се присъединяват към въпросите, които се задават - къде ще има машини за гласуване в чужбина?

На брифинг в Министерство на външните работи бе представена готовността за разкриване на секции в чужбина - те ще бъдат със 70% повече спрямо април месец тази година. Над 5800 се очаква да бъдат ангажирани с организацията на изборния ден. Над 400 души ще бъдат командировани от Външно министерство.

Остават точно 465 часа до началото на изборния ден в Нова Зеландия, алармира Калин Анастасов. Времето е малко, но той изрази убеденост, че ще се справят.

В 68 държави и 784 секции ще бъдат разкрити за изборите на 11 юли.

От МВнР коригираха и данните, предоставено миналата седмица от ЦИК, като са добавени няколко секции. Най-много секции ще бъдат разкрити във Великобритания и Северна Ирландия - 135, което е 17% от всички секции или четири пъти увеличение спрямо предходните избори. В Германия увеличението е с 80%, а там ще бъдат разкрити 117 секции. На трето място по брой секции ще бъде Турция със 112 - това е с 220% повече спрямо април месец, но далеч от рекорда през 2014 г.

Като брой следват Испания с 67 секции или 26% повече, при САЩ увеличението ще е с 66% увеличение, при Нидерландия с 40%. Във всички страни има традиционни българските общности и увеличението не е неочаквано.

Въпреки готовността на Външно министерство председателят на работна група "Избори" в МВнР Иван Кондов алармира за някои нужни законодателни промени, мотивирани със засечени проблеми. Секции, разкрити в чужбина по заявление сега, ще трябва да бъдат разкрити и за изборите през есента, въпреки че още от сега е ясно, че избиратели там няма да има. Такъв е примерът с разкриването на секция в Доминиканската република, за която са подадени заявления. Те обаче се дължат на туристически поток и ако там сега юли месец гласуват над 100 български граждани, разкриването на секция през есента би било задължително. По подобен начин стои въпросът и за значителен брой секции, които ще бъдат разкрити на гръцки острови - отчетливо свързани с туристи.

Разкриването на секции е сериозна логистична задача и въпреки че МВнР ще се справи, законодателят трябва да помисли, препоръчват от Външно.

Като трети и то сериозен проблем от министерството откроиха неяснотите с връщането на изборните книжа от чужбина. По закон те пътуват с дипломатическа поща, което означава ръчен багаж при въздушен транспорт. Това създава проблем и ще е решение в положителна посока да се разреши използването на куриерска фирма.

65 344 български граждани да бъдат включени в списъците за гласуване извън страната. Разликата между разкрити секции и подадени заявления се явява от заявления, с които не са разкрити секции, тъй като не са се събрали 40 заявления за гласуване.

От утре започва получаването на изборните книжка, а от сряда те ще започнат пътя си към секциите.

МВнР отчете гласуването по райони:

Азия, Австралия, Океания - ще се гласува в 7 държави.

Близкия изток и Африка - в 13 държави

Източна Европа и Централна Азия -в 7 държави

Югоизточна Европа - в 12 държави

Европа - в 22 държави, 483 секции, което е абсолютен рекорд

Северна и Южна Америка - 7 държави с 80 секции

110 места в дипломатически представителства и консулствата, а ще бъдат образувани 674 секции извън представителствата.

За първи път в Албания и в Япония за Осака ще се гласува извън дипломатическото представителство.