Поискали сме информация от Турция. Това стана ясно от коментара в кулоарите на Народното събрание на заместник-министъра на външните работи Валентин Порязов, който дойде да докладва за ситуацията около забраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да посещават Турция.

Засега информацията от Турция е, че никоя турска институция не е излязла с официално съобщение по тази тема, стана ясно още от думите на Порязов. Затова и вчера турският посланик у нас нито отрекъл, нито потвърдил информацията. Няма официално решение, което да коментираме, изтъкна Валентин Порязов. 

ДПС чакат официален отговор от турското посолство

ДПС чакат официален отговор от турското посолство

Това да не се окажат медийни внушения, предположи Мустафа Карадайъ

Нямало друго лице от турска страна, което да даде друга информация от това, че турските институции не са излезли с официална информация за забраната.

Заместник-министърът на външните работи призова южната ни съседка да ускори отговора на нашето питане – има ли такова решение или не.

Всички български граждани са с еднакви права, отчете Порязов. Той обаче поясни, че право на Турция било да ни отговори или пък да не ни удостои с отговор по питането за двамата политици. Никоя държава също така не била длъжна да ни уведомява, когато забранява на наши граждани да я посещават.

Доган и Пеевски – заплаха за сигурността на Турция, предполага Хафъзов

Доган и Пеевски – заплаха за сигурността на Турция, предполага Хафъзов

Той допуска, че може заради това Анкара да е издала забрана за двамата

Стана ясно, че Валентин Порязов е притеснен и от изказването на президента на Турция Реджеп Ердоган, че ще залее Европа с бежанци и затова Външно щяло да иска отговор и по този въпрос.

Преди коментара пред медиите Валентин Порязов отговаряше на депутатските питания по темата забрана на Доган и Пеевски да ходят в Турция.