Министерството на външните работи изразява своето силно възмущение по повод провелата се в София на 21 април среща на представители на крайнодесни организации от страната и чужбина.

От ведомството определят като груба провокация и посегателство срещу морала на българското общество разлепените некролози и афиши на Адолф Хитлер в различни градове у нас.

Според тях това е вандалско оскверняване с нацистка символика на паметници и публични сгради.

"Такива цинични прояви нямат място в нашата страна и не отразяват ценностната система на нашия народ, който винаги се е противопоставял на фанатизма и екстремизма във всяка една тяхна форма", пишат в позицията си от Министерството.

По думите им изповядването на ненавистническа идеология следва да бъде акт преследван с абсолютната строгост на закона. Това е съвместен ангажимент на цялото българско правителство и компетентни институции, посочват от МВнР.

От министерството призовават да бъдат защитавани основните европейски ценности като зачитането на човешкото достойнство, свободата на личността и правата на човека.

"Всички действия и демонстрации, насаждащи омраза и нетолерантност, са несъвместими с нашето разбиране за цивилизованост и демократичност на едно общество", допълват още от МВнР.

От ведомството уверяват, че ще продължават да се създават необходимите предпоставки за среда, освободена от всички прояви на дискриминация, включително чрез съвместната си работа с международните организации, като ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и ООН.

От МВнР изразяват надеждата си отговорните за тези прояви да бъдат установени и да понесат своето наказание.