От Коалиция "Достоен дом" са изпратили въпросник до политическите формации, които ще участват в предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Целта е след анализ на получените отговори да бъде представено виждането на различните политически формации, както и на гражданите за развитието на жилищната политика в три основни направления. Те са: нова национална жилищна стратегия; национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и социални жилища.

"Жилищната политика в световен обхват се счита за ключова като осигуряваща основното човешко право - правото на достъп до жилище, признато с Декларацията на ООН за правата на човека", се казва в мотивите на въпросника.

Жилищната политика на Европейски съюз е очертана в чл. 43 на неговата Харта на основните права: "С цел да се бори срещу социалното изключване и бедността, Съюзът признава и зачита правото на социална помощ и помощ за жилище, предназначени да осигурят достойно съществуване на всички нуждаещи се, според правилата, установени от законодателството на Съюза и от националните законодателства и практики", обясняват целта на изследването си от коалицията.

През последните повече от 25 години у нас не се провежда системна, дългосрочна и устойчива жилищна политика, а се извършват само спорадични действия по различни програми, твърдят от "Достоен дом".

Като се отказа изцяло от тази дейност и под претекста за осъществяване на децентрализация, държавата я пренасочи към общините без осигуряване на финансови ресурси и институционална подкрепа, при пълна липса на политическа и гражданска дискусия за необходимостта от провеждане на устойчива жилищна политика. И това е само малка част от многото причини приетата през 2004 г. Национална жилищна стратегия да остане само на хартия, коментират от коалиция "Достоен дом".

Въпросникът ще обобщи виждането на различните политически формации, както и на гражданите за развитието на жилищната политика в трите основни направления. Той ще бъде отворен за попълване до 20 март 2017 г. на: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfZnczEPKCN41jnmqfpf_qXXuL-owb0ghdnS1Vhslr5xtXkDg/viewform?c=0&w=1

Отговорите ще бъдат анализирани и обобщени и ще послужат като основа за бъдещи дискусии по темата.

Жилищната политика не само може, но и трябва да служи като ефективна платформа за социално включване и преодоляване на неравенствата в обществото, аргументират желанието си за повече информираност от коалицията.

Положителните въздействия от провеждането на такава политика ще се отразят не само върху бизнеса и заетостта в строителния бранш, но ще имат и мултиплициращ ефект. Повишаването на енергийната ефективност на сградите неминуемо ще се отрази на климатичните промени, смятат авторите на въпросника.