Въведени са промени в ценовата политика на летищата в Бургас и Варна. Това става с одобрени нормативни промени от Министерския съвет (МС).

С одобрените промени в ценовата политика се въвежда нова такса сигурност за въздухоплавателните средства, които не превозват пътници. Също така от 15 април т.г. се увеличава размерът на таксите за кацане, за паркинг при базиране, за обслужване на пътници и за сигурност.

Също се актуализира размерът на такса "прелитане", която събира доставчикът на аеронавигационно обслужване в обслужваното въздушно пространство на България - Държавно предприятие "Ръководство въздушно движение". Променя се и лихвеният процент за просрочено плащане на аеронавигационните такси за 2024 г., определени по реда, предвиден в Регламент на ЕС.

Въвежда се и Програма за стимулиращи отстъпки, която има за цел да привлече авиокомпании, които развиват нови маршрути. От отстъпките могат да се възползват и всички ползватели на летището.

Обновяването на ценовата политика е направена, защото концесионерът на двете летища е представил анализ, който показва, че от 2020 г. насам трафикът на летищата е значително по-слаб и възстановяването му след пандемията от COVID-19 е много по-бавно от първоначалните прогнози. Освен това, войната в Украйна също оказва негативно въздействие върху двете летища.

Правителството отложи изплащането на част от концесионно възнаграждение на летищата в Бургас и Варна

Правителството отложи изплащането на част от концесионно възнаграждение на летищата в Бургас и Варна

Прилагането на мярката е одобрено и от Европейската комисия