Не е важно кога ще бъде излъчен българският еврокомисар, а кой ще бъде той. Това заяви пред БНР служебният министър на външните работи Ради Найденов. Според него изборът на подходяща личност не трябва да се превръща в тема за сблъсъци в предизборната кампания.

Припомняме, че преди два дни служебният премиер Огнян Герджиков обяви, че оглавяваният от него кабинет няма да излъчва еврокомисар на този етап. Той уточни, че в един бъдещ момент това може да се случи, но не и сега.

Герджиков се отказа служебното правителство да излъчва еврокомисар

Герджиков се отказа служебното правителство да излъчва еврокомисар

Без "очи и уши" в ЕК ще бъде много трудно, предупреждава Соломон Паси

Ради Найденов коментира, че нямат представа какви биха били резултатите след 26 март, но според социологическите проучвания се очертава двете основни партии да имат сходни резултати. Според него възможностите за избор накрая ще бъдат ограничени, ако в началото бъдат създадени повече предпоставки за сблъсъци.

Първият ни дипломат предупреди, че преговорите по Брекзит ще засегнат и нас по време на председателството ни. Той обясни, че механизмът на преговорите е оформен така, че ще имаме една консолидирана позиция на страните-членки на ЕС. Личното убеждение на Ради Найденов е, че силата ни е в единството. Той е категоричен, че сме длъжни да запазим единството в Европейския съюз.

Според него европредседателството ни дава възможност да представим страната като активен участник в европейската политика, която се справя със стоящите пред нея задачи.