Движението за права и свободи (ДПС) проведе възпоменателен митинг край Тюркян чешма в  кирковското село Могиляне, област Кърджали, съобщи пресцентърът на ДПС.

Митингът се организира ежегодно и отбелязва годишнината от мирните протести срещу смяна на имената -т.нар. "възродителен процес". Тук всяка година се почитат жертвите на комунистическия режим, сред които и малката Тюркян - само на 17 месеца. В нейна памет и в памет на загиналите при протестите преди 38 години е изградена чешма.

Пред гостите - много политици и кметове от ДПС, депутати от турския Меджлис и представители на изселническите организации говори председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който отбеляза важното значение на протестите, като катализатор на недоволството срещу тогавашния режим специално участието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в тях.

В изказването си Карадайъ даде заявката на ДПС за участие в управляващата коалиция през 2023 година, когато той очаква Движението "да има над 40 народни представители". Той не пропусна и да обвини полицията, която според него се била превърнала в "милиция" през миналата година. Според него сред партиите нямало "коалиционна култура и разбирателство" и затова те не са успели да съставят стабилно правителство.

Окопна война в парламента съзря ДПС

Окопна война в парламента съзря ДПС

ДПС не затваря вратата, поне публично, за подкрепа на кабинет с втория мандат