От партия "Възраждане" са внесли писмо до президента Румен Радев и Министерския съвет, в което настояват в преговорния екип, който ще бъде натоварен с предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост с цел удължаване на живота на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, да бъдат включени и председатели на националните синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа".

"Председателите на синдикалните организации най-добре ще защитят както работещите в сектора, така и позициите, които всички парламентарно представени партии взеха с решението на НС (с което задължиха служебния кабинет да предоговори условията по ПВУ). Освен това - в условията на предизборна ситуация предлагаме това с цел да избегнем предизборни противоречия и боричкания", аргументира искането на брифинг в парламентарните кулоари депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова.

Народният представител подчерта, че ако останат сегашните изисквания по Плана - България да намали вредните емисии с 40% спрямо нивата от 2019, това значи, че фактически трябва да бъдат намалени цели 55% спрямо текущите нива.

"В студените дни 55% от енергийния микс на България идва именно от централите в Маришкия басейн", посочи още тя.

"Очакваме МС, подпомаган от синдикатите, които не са сменяли своята позиция в последните години, за разлика от някои политически формации, да предоговори Плана", каза Михайлова.

"Възраждане" поиска синдикати в преговорите с ЕК за въглищните централи

"Възраждане" поиска синдикати в преговорите с ЕК за въглищните централи

Няма доверие на Атанас Пеканов