Около 100 хиляди нови гласа е спечелила партия "Възраждане" от хора, които преди това са гласували за "Продължаваме промяната". Може би над 30 хиляди души, подкрепили Кирил Петков, са гласували за Костадин Костадинов на тези избори. Това показват демографските профили от екзит пол на "Галъп", правен за "Нова броудкастинг груп", БНТ, БНР и "Инвестор.бг". Останалите идват за сметка на негласували (в това число и гласуващи сега за пръв път), гласували предния път за ГЕРБ или за БСП и т.н.

Прегледът на резултатите показва, че 20,7% от общия вот вчера е съставен от хора, които на предните избори са гласували за ПП. Това е на практика идентично на електоралния корпус на партията, т.е. привържениците на ПП от предишния вот по-скоро отново са излезли да гласуват. Привържениците на ДБ също - макар и може би малко по-колебливо (6% от вчерашния вот е съставен от такива хора). От друга страна, обаче, в близо 83% от случаите привържениците на ДБ са гласували именно за ПП-ДБ, докато при ПП делът на повторилите вота е малко по-нисък - 76%.

Първият прочит показва, че около 70 хиляди от хората на ИТН са такива, които и предния път са гласували за тази партия - това явно е базисната нейна подкрепа. Сред останалите дялове от подкрепата им личат около десетина хиляди, идващи от ПП.

Така, в крайна сметка, оказва се, че тези около 80 хиляди гласа по-малко от механичния сбор на ПП и ДБ се коренят може би в донякъде по-ниското гласуване на ДБ, но пропорционално повече - на ерозия в подкрепата на ПП и пренос на гласове от ПП в посока на други, главно протестно и наказателно звучащи, формации.

Ръстът на "не подкрепям никого" в абсолютни гласове е видим. Както обикновено, това е група с по-неясен профил, но видимо по-млад, а измежду предишните партийни предпочитания отново личи повече ПП, отколкото другата голяма сила ГЕРБ.

Както и на миналите избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно около 650 хиляди души. Този тип избор е осезаемо застъпен при партии като "Възраждане" и ИТН, например.

Сред по-младите групи ПП-ДБ е първа сила. И двете основни коалиции обаче с времето започват да придобиват профил, близък по възраст, до общия за вота - с по-добро представяне на ПП-ДБ при младите и на ГЕРБ-СДС - при по-възрастните. При младите, по традиция добре се справя и ДПС. "Възраждане" пък като че ли черпи енергия в по-голяма степен от средните възрастови групи, БСП - от високите.

При висшистите ПП-ДБ е първа сила. В същото време обаче, солиден дял висшисти личат и при формации като "Възраждане". В София коалицията ПП-ДБ отчетливо побеждава ГЕРБ. Реципрочна е картината в селата. Градовете са оспорвани между двете сили.

Млади жени "не подкрепят никого", поддръжниците на "Възраждане" от мъжки пол

Млади жени "не подкрепят никого", поддръжниците на "Възраждане" от мъжки пол

Електоратите на ПП-ДБ и "Възраждане" са тези с най-висок образователен статус