Държавна сигурност не е инициатор на възродителния процес, това е категорично.

Това заяви в студиото на БТВ Димитър Иванов бивш шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност.

Иванов коментира редица теми и въпроси от политиката на страната и работата на ДС - като се започне с възродителния процес, ДПС, аварията в Чернобил, групировките ВИС и СИК и се стигне до Бойко Борисов и Яне Янев.

Едва ли бих могъл да изчерпя темата, но избухването на възродителния процес в края на 84-та година изненада всички, включително и служителите на ДС.

Няма да кажа, че целта е била добра, може би замисълът на архитектите на това дело да не е бил толкова лош. За съжаление обаче реализацията не беше. Основната грешка беше насилствения характер, обясни Иванов.

Българските медии почти не пишеха или пък излизаха кратки материали за това колко бързо се приобщават братята турци и едва ли не с голямо желание сменят името си.

И милицията, дори и пожарната взеха участие по команда от горе във възродителния процес и колкото по-активно се участваше, толкова повече се виждаха недостатъците, добави бившият шеф на Шести отдел.

Всякакви приказки за нов възродителен процес просто са една игра, заяви Иванов по повод темата появила се като основен лозунг в кампанията на ДПС.

Тази травма е изживяна и вече не е травма в по-голямата част от турското население. Поколенията се смениха. Много турци получиха реабилитация, извинение и редица екстри заради това, че са били репресирани по време на възродителния процес.

Иванов определи коалицията между БСП и ДПС като нещо напълно нормално - електоратът на ДПС по социални и икономически признаци стои по-близо до социалните движения, за това от философска гледна точка това не е учудващо.

Димитър Иванов коментира и „явлението" Бойко Борисов като го сравни с Георги Димитров и Стефан Стамболов.

Такива образи има в лявото - един Георги Димитров така израства от низините, Стефан Стамболов - тръгва от нищото и на собствените си крака и на собствения си гръб се реализира.

Според него това е поредно превъплъщение на българската национална енергия в различен вече исторически период.

Какво е той ще разберем, когато го изпитаме на гърба си - дали е милувка или удар с камшик, заяви Димитър Иванов за Бойко Борисов.

Относно лидерът на РЗС коментарът на бившия директор в ДС беше „Яни се изхвърля повече от колкото трябва".

Не може да се каже, че ДС е подкрепяла ВИС и СИК. Може би в определен период съвсем в началото са предизвикали симпатия - виж какви са смели нашите момчета, но когато започнаха тежките престъпления ДС беше в нокаут, демократичен нокаут, заяви Иванов на въпрос дали Държавна сигурност е покровителствала групировките.

Запитан за това, чия е била вината за прикриването на аварията в Чернобил бившият директор отговори директно без да се замисля - абсолютно политическа.

Обяснението според него е просто - „Съветските джуджета са най-големите джуджета, следователно и нищо лошо не може да настъпи от Русия в България - това е логиката".

Бившият шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност представи и книгата си „Кой кой е в ДС" . В нея накрая може да бъде открит списък с всички, станали медийно популярни заради участието си в Държавна сигурност.

Да си служител на ДС или да си секретен сътрудник не е нито незаконно нито неморално и опитът, да се втълпи, че това нещо априори е кофти и гадно, измества реалността и не може да се направи един сериозен анализ, обясни Димитър Иванов замисълът на книгата си.