Премиерът Бойко Борисов направи оглед на пораженията от придошлата река Места край хаджидимовското село Блатска. С него беше и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Припомняме, вчера придошлите води на реката откъснаха диги, реката преля, отнесе мост и подкопа пътя.

Премиерът обеща на местните, че в събота трябва движението по пътя да бъде възстановено.

Мостът между село Блатска и Хаджидимово ще бъде изграден максимално бързо, веднага щом водата се оттече, категоричен бе той.

В района изграждаме допълнителни предпазни диги. Всички служби са мобилизирани и работят на пълни обороти, съобщи Борисов във Фейсбук.

Започват огледи на щетите от наводненията в Софийско

Започват огледи на щетите от наводненията в Софийско

Фандъкова провери на място работата на аварийните екипи

Премиерът Борисов пое ангажимент да разговаря с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за възможностите да се помогне на Хаджидимово за изграждане на физкултурен салон към училището в града. По-рано днес правителството отпусна и 600 хил. лв. за ремонт и благоустрояване на централна улица "Климент Охридски" в Хаджидимово. Той се ангажира също да обсъди с министъра на младежта и спорта Красен Кралев начините да се помогне на село Блатска за възстановяването на стадиона, който беше залят от реката.

Премиерът съобщи и че половината от строителните дейности по тунел "Железница" на АМ "Струма" вече са изпълнени. Това е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той ще е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е над 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, изтъкна Борисов и напомни, че строителните дейности по обекта са започнали през октомври миналата година.

Министър-председателят обясни, че напредва и работата по виадукта преди тунела към Кулата. Той се изгражда по технологията "потактово избутване" на горното строене с хидравлични крикове. Съоръжението е от два моста за двете платна на движение.

По негови думи АМ "Струма" е поредният мащабен строителен обект, който се изгражда, като на места теренът е много труден.

Всичко това е изкопано от човешка ръка, от българските строители, изтъкна премиерът на терен и захапа опонентите си, че много лесно да се произнасят от жълтите павета.

Премиерът посети и училището "Йордан Йовков" в село Рибново, за чийто нов корпус правителството отпусна днес близо 1,3 млн. лв. В него учат 500 ученици. 

Правим всичко възможно, ако така управляваме добре пандемията, 31 януари да пуснем и големите ученици да започнат да се въртят, защото те седят в къщи и губят навици, обясни Борисов.

Той подчертаподкрепата на правителството за българските общини, независимо от партийната принадлежност на кметовете им и отрече да има симбиоза между ГЕРБ и ДПС.

"Ние даваме пари за училищата. Тук нали са български деца? Навсякъде учат деца и трябва да се образоват. Тези, които буквално си чешат езика с темата, нека да погледнат училищата, игрищата", изтъкна Борисов пред кмета на Рибново, който е от ДПС.

Той акцентира върху уважението към различните вероизповедания и върху значението всички български деца да бъдат образовани.

Министър-председателят посети и село Дебрен, където с отпуснатите от правителството близо 160 000 лева се доизгражда физкултурният салон на училище "Св. Климент Охридски".

"По цял ден се налага да се оправдаваме защо даваме на малките населени места - за игрища, за училища, за детски градини. На "жълтите павета" много трудно асимилират някои наши колеги и опоненти, че има в България хора, които живеят пак тук", отново се заяде той.

Премиерът изтъкна, че подкрепата на правителството за българските общини продължава, независимо от огромните трудности заради пандемията.

Относно желанието на общината да санира сгради в Дебрен Нанков посочи, че един от проектите, който се подготвя по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост на България, е именно за енергийна ефективност. Общините ще могат да се възползват от него за саниране на публични сгради.