Депутатите вдигнаха акциза и на цигарите, съобщи БНР.

Специфичният акциз става от 41 лв. на 1000 къса на 101 лв. на 1000 къса. Пропорционалният акциз се променя от 40,50 на сто от продажната цена на 23 на сто.

Размерът на специфичния акциз не трябва да е по-малко от 148 лв. за 1000 къса. Акцизът за пушене на лула вече е 100 лв. за килограм.

Против променитев закона се обявиха депутатите от ДПС и Коалиция за България. Елин Осман Имамов от ДПС коментира, че увеличаването на акциза на цигарите не в полза на Булгартабак.

Реалният резултат, който ще се постигне, е да се намали цената на дружеството, изтъкна той. Корнелия Нинова от БСП заяви от своя страна, че редица страни от ЕС са отложили увеличаването на акциза за 2012 г. с аргумента, че това ще доведе до увеличение на контрабандата и сивия сектор.

Припомняне, днес  управляващите решиха да не вдигнат акциза на ракията, както им препоръча вчера премиерът.

Парламентът при единодушно и  да се вдигне данъкът върху хазарта на 15 %.

Вносителите на тютюневи изделия вече предприемат стъпки за повишаване на цените на цигарите, въпреки че новият, по-висок акциз трябва да влезе в сила от догодина. Това показва Публичният регистър на цените на тютюневите изделия.

След октомври "LM", „Assos" и „Murati" поскъпват с 10 ст.С 20 ст. повече струва кутия "EVE". Вносителите на „Marlboro" обявяват поскъпване от 30 ст.

Кутията струва 4.20 лв. Така вносните марки ще поскъпнат на два пъти - през последните месеци на 2009 и около март 2010 година.