Министерският съвет прие днес Постановление за изменение и допълнение на възнагражденията на кадровите военнослужещи от Българската армия, участващи в операции и мисии по поддържане на мира.

Предложение е на министъра на отбраната Николай Цонев.

Приетата актуализация повишава командировъчните средства в зависимост от степента на риск и спецификата на изпълняваните задачи, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

За операциите в Афганистан и Ирак повишението е 15 евро на ден, като в зависимост от званието българските военнослужещи ще получават командировъчни между 72-78 евро на ден, вместо досегашните 57-63 евро на ден.

За операциите в Босна и Херцеговина и Косово повишението е с 5 евро на ден, като вместо досегашните 36-40 евро кадровите военнослужещи ще получават по 41-45 евро на ден .

В документа се уреждат и възнагражденията на военнослужещите, участващи в операцията на НАТО в Средиземно море „Актив Индевър", които от 2005 г. до този момент се определяха за всеки конкретен случай, непосредствено преди изпращането на екипажа за изпълнение на задачите. Средната стойност на командировъчно за участие в тази мисия е 28 евро на ден.

Увеличаването на командировъчните средства бе един от основните проблеми, които военнослужещите поставиха пред министър Цонев при посещението му в Афганистан на 9 юни тази година.

С добрата си професионална подготовка и висок боен дух, българските войници си извоюваха авторитет на сериозни партньори при изпълнение на операциите в мисиите, в които България взима участие и това бе многократно подчертано при всички срещи с командващите офицери на НАТО и ЕС.