Оценката за действията на властите в условията на коронавирус остава добра, макар и да намалява плавно на фона на стойностите от началото на кризата. Тревогата от болестта продължава да спада, макар да остава преобладаваща. Мерките срещу болестта се възприемат като достатъчни, но не и за икономиката. 

Това показват изводите от шестия експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", за кризата с коронавируса.

Обществото остава в тревога от болестта, но тревожността продължава видимо да намалява. Опасен, но в крайна сметка просто силен грип, казват 56%. От началото на третата десетдневка на март насам този дял плавно спада, но и днес остава най-голям на фона на останалите опции.

Снимка 478287

Източник: gallup-international.bg

Опцията "не е сериозна опасност" продължава да става все по-предпочитана, за сметка на опцията "смъртоносна опасност" и сега, за пръв път в тези сондажи, безразличната крайност е с по-висок дял от паническата крайност: 23% смятат, че коронавирусът не е сериозна опасност. На друго мнение са 20% от анкетираните - за тях това е смъртоносна опасност за човечеството. Има и съвсем малки дялове на хора, които не могат да отговорят.

Повечето българи продължават да намират мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, но се разширява и усещането, че те са прекалени, показва изследването на "Галъп".

Преди месец и половина две трети от хората казваха, че мерките са достатъчни, а сега - само 55% от анкетираните. 

Снимка 478289

Източник: gallup-international.bg

За същия период виждането, че мерките са прекалени, постепенно се утвърди от 17% до 32%. Малцина са тези, които не отговарят на въпроса. Явно продължава тенденцията на нетърпеливост на обществото, отбелязана и в предходния сондаж.

За последните десет дни леко расте и делът на онези, които смятат мерките за недостатъчни - от 8 на 12%. Обяснението на социолозите е, че това може да е боязън пред облекчаване на мерките или недоволство от недостатъчното им спазване от страна на мнозина.

Като цяло паникьосаните българи вече са малка група. Мнозинство от 53% смятат, че е дошло времето да отпадат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго; 44% казват, че още е рано. Останалите се колебаят. Очевидно, обявата за предстоящо отпадане на ограниченията идва точно навреме.