Великобритания дарява военни автомобили на българското правителство, които да бъдат в помощ на гранична полиция, съобщава британският в. „Гардиън”, като подмята, че това става въпреки твърденията, че „балканската държава допуска нарушения на правата на мигрантите".

Британският военен министър Майкъл Фалън е дал зелена светлина за предаването на 40 джипа „Ленд Роувър”, които ще бъдат използвани за залавяне и връщане на бежанци по границите на България с Турция и Сърбия.

Решението разгневи правозащитни организации, които твърдят, че българските граничари и полицаи безцеремонно връщат търсещи убежище и мигранти в Турция, често след като са ги били и ограбили.

През октомври, припомня „Гардиън”, кандидат за убежище беше застрелян от български граничар, след като влезе от Турция. Българските власти твърдят, че той е починал след предупредителен изстрел, който рикоширал и го ударил.

Има предположения, че решението за даряването на военните автомобили е било взето през декември 2015 г., когато премиерът Дейвид Камерън посети България.