Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров разговаря днес в министерството с посланика на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Стийв Уилямс.

Тема на разговора бе решението на правителството на Обединеното Кралство за достъпа до пазара на труда на български работници, съобщават от пресслужбата на министерството.

Обединеното Кралство ще направи отново преглед на мерките за достъп до пазара на труда на български работници в края на 2009 г., съобщи по време на разговора посланик Уилямс.

Той информира, че с настоящото решение се предвижда увеличаване на квотата за селскостопански работници.
От 2009 г. предвидената квота за български и румънски работници по селскостопанската схема ще бъде увеличена от 16 250 на 21 250 работни места, т.е. с 5 000 повече.

Квотата за определени сектори в хранително-преработвателната промишленост ще остане непроменена - 3 500 работни места, но се увеличава броя на професиите, по които българите могат да работят, подчерта посланик Уилямс.

Министерството на труда и социалната политика чрез службата си по трудови и социални въпроси следи отблизо развитието на нагласите на обществото, отбеляза заместник-министър Лазаров.

Той подчерта, че не е налице миграционен поток от страна на български работници спрямо британския пазар на труда и тенденциите не очертават такъв в бъдеще.

По време на разговора заместник-министър Лазаров изрази разочарованието на българската страна от взетото решение.

Лазаров припомни изследванията за нагласите за емиграция на българските граждани, проведени от 2006 г. насам, които отчитат, че Обединеното Кралство не е сред първите три държави-дестинации за емиграция.

Много британски граждани живеят и работят в България, каза заместник-министър Лазаров и посочи, че през последните години интересът се увеличава.

Той изрази задоволство от проведената среща, както и убеждение, че тя ще допринесе за активизиране на традиционно добрите отношения в областта на труда и социалната политика между двете държави.