Опасна тенденция е предложението на кабинета "Борисов-3" прокуратурата да разработи законопроекти за промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. За това предупреди Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки" пред БНР.

"В един момент прокуратурата започва да замества парламента в парламентарна република, бидейки в съдебната власт, което е изключително скандално", обясни Величков.

Протест пред Съдебната палата с искане оставка на Гешев спря трамваите

Протест пред Съдебната палата с искане оставка на Гешев спря трамваите

Идеята прокуратурата да получи законодателна инициатива е силно оспорвана сред юристите

"Ако главният прокурор заяви, че не одобрява твърдото разделение на властите, то сега правителството показа, че въобще не го разбира", каза Величков.

"Да предложиш този, който изпълнява закона и който трябва да осигури приложението на правото (да съставя закони - б.р.), е много опасна тенденция, тъй като това би обслужило обвинителната страна в процеса, но не би помогнало за раздаване на правосъдие", коментира Величков.

Тъй като прокуратурата няма законодателна инициатива, тя ще предложи на депутатите законовите промени, а "те като пощенска кутия" ще ги внесат в парламента, обясни Величков.

В коментар за многобройните акции из страната той заяви: "Видяхме как прокуратурата си представя наказателния процес, ако тя пише промените в процесуалния закон - с ограничаване на доказателствената тежест, с приемане на противоречиви и взаимоизключващи се дори доказателства", каза Величков.

С правителствения документ прехвърлят задачи на законодателната и изпълнителната власт върху органи, които формално стоят извън тях - като КПКОНПИ и прокуратурата в съдебната власт, каза Велислав Величков.