Ако тръгнем да решаваме първо спешните въпроси, важните никога няма да бъдат решени. Ако сега не приемем Стратегията за киберсигурност, рискуваме голяма част от нещата, които бихме могли да реализираме в областта на електронно управление, улеснение на гражданите и т.н. да не се случат. Създаването на Стратегията за киберсигурност ще даде на българите много повече предимства, отколкото недостатъци.

Това заяви пред БНР Вени Марковски – председател на Интернет общество. В областта на киберсигурността и при създаването на Националната стратегия са използвани най-добрите световни практики, заяви той.

Има едно голямо разбиране, общо взето на ниво министър на вътрешните работи, министър на отбраната, че това е нещо, което трябва да се реши. Тоест политически има решение и хората са решени да създадат тази стратегия, да я приемат. След това вече е реализирането. Както знаем, ние в България обикновено сме много добри в приемането на някои неща, но реализацията куца. И тук е въпросът дали ще може да се реализира в пълния ѝ обем.

България ще получи абсолютно адекватна помощ в каквато и да е област на киберсигурността от световните организации, стига да го поиска. Това, между другото, е нещо, което се вижда, включително и в случаи, които не стават много популярни по медиите, твърди Марковски.