Лидерът на БСП Михаил Миков празнува заедно с българите в Молдова 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той откликна на поканата на нашенската общност в Тараклийски район, съобщават от партийния пресцентър.

Миков е изразил пред сънародниците си радостта си, че точно на този ден е в Молдова и са заедно. „Много ви обичаме и винаги, когато има проблем, ние ще откликнем на вашите нужди", обещал той.

„Бихме искали да сме по-често заедно - ние да идваме тук, вие да идвате в България. Ще бъде хубаво да отбелязваме заедно светлите празници", допълнил лидерът на социалистите.

Празникът е започнал с литургия в храма „Света Петка". Там Михаил Миков е дарил икона на Св.Св. Кирил и Методий. Тя е изработена ръчно в Клисурския манастир специално за повода.

След литургията червеният лидер е положил цветя пред паметника на Васил Левски. Посетил е и Етнографския музей в гр. Твърдица, където дарил книги от български автори.

В програмата на Миков са предвидени срещи с водещи представители на българската общност в Молдова. Сред тях са  председателят на Българската община в Тараклийски район Петър Пейков, председателят на Българското дружество „Възраждане" Иван Забунов, кметовете на Тараклия и Твърдица - Сергей Филипов и Иван Желяпов. Миков ще направи дарение от книги на български автори.