Инвестиционната фаза за общински проекти е в напредна етап. Това заяви регионалният министър Виолета Коритарова в парламента по време на изслушване за програмата, която с държавни средства финансира общински проекти. Очакванията са осезаемо са се подобрят условията за живот и регионалната политика.

Плащанията към момента са за 72 сключени споразумения за 54 милиона лева, стана ясно от коментара й пред депутатите. 1746 са заявленията от общините. С 210 общини са подписани споразумения, като Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) има готовност да подпише още 200 споразумения. 260 анекса са подписани към съществуващи проекти.

Исканията за плащания се одобряват в максимално кратки срокове, стана ясно от думите й. В МФ се представят отчети за изпълнението на проектите и програмата. Към момента са подписани над 1700 споразумения с общините.

Депутатите допълват списъка с финансираните от бюджета общински проекти

Депутатите допълват списъка с финансираните от бюджета общински проекти

Броят на проектите се увеличава с 631

Александър Ненков от ГЕРБ попита дали парите по програмата са достатъчни. Процесът по искане за плащанията не е в пълния си обем, сподели министърът като изтъкна, че очаква засилване на този процес. Виолета Коритарова в тази връзка очаква недостиг на средства. Затова се преговаря с Министерството на финансите (МФ) за необходимите средства до края на годините. В договорите с изпълнителите няма клауза за авансово плащане, а изпълнителите подават такива към МРРБ.

Програмата е много значима, тя ще разпредели проекти за 4 милиарда лева, подчерта министър Коритарова. Тази програма ще доведе до обновяване на българските общини, допълни тя. Всички кметове и местната власт са заинтересовани тези проекти да бъдат завършени, заяви още строителният министър.

МРРБ одобри обновяване на инфраструктурата в 29 общини

МРРБ одобри обновяване на инфраструктурата в 29 общини

Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти на обща стойност 122.1 млн. лв.