Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за НЗОК за 2022 г. с вносител Министерския съвет.

Народните представители гласуваха с 130 гласа "За", против" - 70, "въздържали се" - 29. Дебатът продължи повече от три часа, като достигна и стойности на високо напрежение между депутатите на ГЕРБ и БСП.

Проф. Костадин Ангелов се заяде с колегата си от БСП проф. Георги Михайлов за COVID-19 и твърдението на социалиста за пандемията, както и затова, че главният прокурор Иван Гешев му е поискал имунитета. Това предизвика гнева на "червените", които го заобиколиха да му потърсят отговорност, но депутатите на ГЕРБ защитиха бившия здравен министър.

В контекста на дебатите доц. Джевдет Чакъров заяви, че от ДПС няма да подкрепят предлаганата актуализацията на бюджета на НЗОК, тъй като с нея няма да бъде разрешен нито един от основните проблеми в здравеопазването и не се залагат никакви реформи в здравеопазването.

Според него няма механизми за увеличаване на заплащането в болниците. С предлаганата актуализация нищо не се предлага и нищо няма да се промени, разкритикува доц. Чакъров. Той добави, че с актуализацията на бюджета се запазват дисбаланса и неправилната структура на бюджета на НЗОК. Нито пациентите са доволни, нито медицинският персонал не са доволни, откакто управлява сегашното правителство, изтъкна депутатът от ДПС.

От ГЕРБ също взеха думата. Депутатът Лъчезар Иванов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепят актуализацията на бюджета за НЗОК. Държавата и НЗОК трябва реално да оценят труда на всички специалисти, които са в сферата на здравеопазването, настоя Иванов. Депутатите трябвало да одобрят актуализация на бюджета на НЗОК, с което да покажат начин, с което ще се стимулират и ще се задържат всички медицински специалисти.

"Обещанията, които бяха дадени на 3 април от Лена Бориславова затова, че правителството ще се погрижи да бъдат увеличени възнагражденията на лекарските специалисти, сякаш с актуализацията на бюджета, не намираме никакво покритие", посочи Лъчезар Иванов.

Той запита мнозинството в парламента дали всички ръководители на болници с увеличението на клиничните пътеки ще могат да изпълнят ангажимента да увеличат заплатите на служителите в болниците. Ние ще доведем болниците до фалит, предупреди депутатът от ГЕРБ.

По въпроса за новите експерти, които трябва да назначат към НЗОК, от ГЕРБ имат притеснения, че те ще са достатъчни.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов оцени актуализацията на бюджета на НЗОК като "бюджет на политическо лицемерие, на управленска немощ и на фалшивите обещания". Правите програмирано задлъжняване на лечебните заведения, с което ги обричате на фалит, изтъкна той. "Промяната останала глуха на всички болнични асоциации."

Той не вижда и нищо и за детско здравеопазване в предлаганата актуализация на бюджета на НЗОК. Едно е сигурно - ще си отидете тези дни. Останете си със здраве, пожела проф. Ангелов на управляващите.

Най-малката парламентарна група в 47-то Народно събрание - партия "Възраждане" също коментираха актуализацията на бюджета на НЗОК. Депутатът Петър Петров очаквал да види повече пари за лечение в законопроекта.

Най-големият проблем, който Петров вижда в актуализацията са предвидените пари от 45 млн. лв. за болнична помощ, които той не очаква да бъдат изхарчени рационално.

"Възраждане" няма да подкрепи на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК.

На фона на всички критики за актуализацията на бюджета на НЗОК, доц. Антон Тонев от ПП защити бюджета. Единствено качествените промени могат да обърнат тенденциите в здравеопазването. Последните 10 години ни убедиха, че механичното наливане в цифри не са довели до това, което е постигнато в други страни, посочи доц. Тонев.

БСП ще подкрепи на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК.

Със законопроекта се предлага увеличение на разходите за персонал в размер на 4 000 000 лв., за издръжка на административни дейности в размер на 2 300 000 лв., за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ и плащане с трансфер от централния бюджет по чл. 5-нетно увеличение от 45 901 000 лв. и за други здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност, както и за поставяне на ваксини срещу COVID-19 за здравноосигурени лица в размер на 10 000 000 лв.

Резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, съгласно чл. 26, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване (330), е три на сто от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване от други бюджети и се увеличава с 3 354 000 лв.