Край на този кървав конфликт може да има в случай на украинската победа, която е възможна с помощ на международната общност чрез освобождаване на всички окупирани украински територии. Това заяви посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко пред БиТиВи.

По думите му действията на сегашния путински режим съвпадат с действията на хитлеристка Германия. Украинците не отхвърлят никаква възможност да бъдат проведени съответни преговори за прекратяване на войната, но това изисква условия като например посочени в мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Преговори не могат да бъдат започнати преди цялата територия на Украйна да бъде освободена от руските войски, подчерта посланикът.

"Украинците изпитват жестоки трудности, свързани и с бомбардировките, ракетните обстрели и активните бойни действия на територията на Южна Украйна. Руската армия продължава настъплението си, което започна от средата на януари тази година, но безуспешно, губейки стотици хиляди свои войници", коментира Москаленко.

Украинският посланик у нас: Русия провежда империалистическа политика

Украинският посланик у нас: Русия провежда империалистическа политика

Виталий Москаленко алармира, че обхватът на войната може да излезе извън пределите на Украйна

Украйна във войната в момента е нещо като щит на Европа и е донор на европейската безопасност и сигурност, която с живота на своите деца, отбранява целият европейски континент. Украйна води и жестока битка за борба и независимост, за да не стане колония на агонизираща руска империя, категоричен бе Москаленко.

Той вярва, че все пак Украйна ще бъде освободена от руските войски. Москаленко не се страхува да се върне в Украйна на 3 март, за да се включи в борбата с всички възможни действия, за да бъде с народа си.

Москаленко добави, че Украйна продължава да получава военна помощ, която е крайно необходима за самото бойно поле. "Аз обичам България, обичам българите и тази страна ми е близо до сърцето. С топли чувства напускам слънчева България", каза в заключение посланикът на Украйна.

Москаленко намекна, че снабдяването на Украйна с оръжия през трети страни продължава

Москаленко намекна, че снабдяването на Украйна с оръжия през трети страни продължава

Той коментира и бъдещия посланик на страната си у нас