Винаги с болка съм приемал всички промени в армията, които са свързани със съкращения. С тези думи вицепрезидентът Ангел Марин коментира реформата в армията, съкращаването на военни и закриването на гарнизони. Той призна, че знае какво е един военен да бъде изгонен.

По думите на вицепрезидента, въпреки специфичната област, в която са работили и за която са подготвени военните, те имат много ценни качества като дисциплина, знания и отговорност. Според него военните стават за всички професии. Ангел Марин изрази своята убеденост, че и след масовите съкращения, те ще могат да намерят професионална реализация.

Много трудно разбирам това, което става, даже като че ли не го разбирам" - така Ангел Марин коментира скандала с разгласените разговори между Ваньо Танов, Симеон Дянков, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Искра Фидосова. Той посочи, че е генерал от армията и допълни, че е работил с хора на дълга и честта. Ангел Марин призна, че лично за него тези неща са чужди и дори отвратителни.

На въпрос дали има опасения, че и самият той може да е подслушван, вицепрезидентът каза: „Би било много грозно и нехигиенично, но не бих се учудил."

Никой в България не може да спечели от война между институциите, категоричен е Ангел Марин, помолен да коментира не толкова гладките отношения между президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов и военният министър Аню Ангелов. Вицепрезидентът заяви, че е против войните. Според него всеки проблем може да се разреши чрез разговор, взаимно уважение и зачитане.

Генерал Марин поднесе венец пред паметника на Тодор Каблешков в Борисовата градина в София. Той и близо 60 граждани почетоха с минута мълчание 160-тата годишнина от рождението на Каблешков.

Ангел Марин каза, че революционерът е допринесъл за българската история и за освобождението с реални действия, без поза и е правил това, което историческият момент е изисквал от него.

Марин посочи, че застава пред паметника му с голям респект. Вицепрезидентът обаче изтъкна, че понякога му става неудобно и изпитва дори срам и вина, когато вижда какво се случва с нашата свобода и държава, която хора като Каблешков са извоювали.

По думите на Ангел Марин, болното на днешното време е в това, че все повече стават хората, които не могат да проумеят как може да се жертваш за едната чест и едното достойнство. В словото си пред паметника на революционера вицепрезидентът припомни делата на Каблешков.

Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на Копривщица (родно място на героя), кмета на София Йорданка Фандъкова, Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков" и граждани.