"Денят на освобождението обединява българите от цял свят. Днес всички, независимо в коя част на света се намираме, сме си подали ръце едни към други." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към българите в Лос Анджелис, където е присъствала на тържественото отбелязване на Националния ни празник в българското училище "Св. Св. Кирил и Методий".

Вицепрезидентът е изтъкнала, че 3 март е възкресил от робската тъма една от най-старите държави в Европа и отново я постави на европейската и световната карта, върна величието на българския народ, който с мъжество, енергия, идеализъм и постоянство се изправи срещу поробителя и извоюва свободата си.

Като недостойни определи Илияна Йотова опитите за пренаписване на историята. "България не получи даром свободата си. Свободата е дело на българите. Без Българското възраждане, българската интелектуална мисъл, голямата роля на Българската православна църква, без национално-освободителното движение нямаше как да се случи Руско-турската освободителна война, нямаше да се случи свободата преди 141 години", заяви Илияна Йотова.

"Днес прекланяме глави пред българите и хилядите воини на други народи, които вървяха редом с българския по пътя към свободата", подчерта вицепрезидентът.

"Силният български дух властва днес в тази зала - от най-малките до най-големите в българската общност", заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище "Св. св. Кирил и Методий" като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

"Няма ние и вие, вие не сте другите българи. Ние сме един народ. Днес най-важното, което искаме всички, е единение на българския народ, на българската нация. В глобалния свят наша задача е да запазим своята национална идентичност независимо от индивидуалната ни съдба, да възпитаме децата си в самочувствие, че са българи", изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че най-големият белег на тази идентичност е езикът. "Съхранението и разпространението на българския език трябва да бъде мисия на всички ни - българите в България и българите в чужбина", заяви вицепрезидентът. По време на тържеството учениците пяха и рецитираха стихове на български език.

"В лицето на мен и президента Румен Радев имате хора, на които можете да разчитате, които винаги са насреща за помощ и съдействие, за да пребъде българският народ", завърши приветствието си Илияна Йотова.