Дъблинското споразумение се нуждае от спешна реформа. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с Даниел Ороа, който е председател на Комисията по европейски въпроси и член на Комисията по отбрана в Националното събрание на Франция и посланика на Франция у нас Ерик Льобедел.

Според Дъблинският регламент трябва да претърпи дълбока реформа, а не козметичните промени, които се предлагат. "Предложените от ЕК промени в Дъблин не облекчават страните - външни граници на Европа, напротив - техните отговорности стават още по-големи, най-вече в частта, която предвижда бежанците и мигрантите да подават молби за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат, и да бъдат връщани в нея, ако се преместят в друга държава. В Европа нямаме общи критерии за убежище, в момента всяка една страна има свои собствени правила", отбелязала Илияна Йотова.

Даниел Ороа посочи, че също подкрепя позицията за развитие на Дъблинското споразумение.

"Отношенията с Турция са от изключително значение, както за България, така и за Европа. Позицията трябва да бъде общоевропейска и би следвало да се изпълнят всички критерии, за да се либерализира визовият режим", коментира още вицепрезидентът, допълвайки: "Турция може да бъде сериозен съюзник в борбата с бежанската криза и тероризма."

Сред повдигнатите от Даниел Ороа въпроси е бил и този за независимостта на правосъдието. "Докладът по механизма на ЕК не даде възможност да се спре наблюдението на България, три месеца са кратко време, но мислите ли, че в тази област могат да се подобрят нещата след изборите", попита френският депутат.

"Българските граждани искат бързо правораздаване, наказани политици за злоупотреба с власт, искат да знаят, че правосъдието е на тяхна страна. Мисля, че проблемът с корупцията е общоевропейски, докладът "Малстрьом" от 2014 г. сочи, че нивата на корупция са високи навсякъде. Имаме много съвместна работа в ЕС и едно добро сътрудничество с общи мерки, би довело до позитивни промени и в България", отбеляза вицепрезидентът.