Властта ерозира, убеден е социологът Петър-Емил Митев. „ГЕРБ бяха подкрепени от три партии, а сега са сами. Стесни се политическата основа на управлението, стесни се и електоралната база.
Бойко Борисов сега има отрицателен рейтинг, защото рейтингът не е доверието, а разликата между доверието и недоверие и недоверието е много повече", изтъкна социологът.

Митев участва в представянето на изследването на форум „Политически дебати" за предизборната ситуация в България. То е изготвено от фондация „Фридрих Еберт" и Института за политически и правни изследвания.

Според него тече силово укрепване на властта. Като такива примери той посочи съвместяването на поста вътрешен министър и шеф на предизборен щаб от Цветан Цветанов и изтъкна, че това е сливане на партия и полиция.
Като илюстрация на сливане на полицейска и съдебна власт той посочи случая с шефското място на Софийски градски съд и добави, че има сливане на политическа и медийна власт.

Според Митев всичко това предизвиква реакции, защото е застрашен демократичният процес. Реакциите на общественото мнение като инициативата в социалната мрежа „Един ден без Бойко Борисов" или тази за изпращане на СМС-и до Висшия съдебен съвет се нуждаят от рупора на медиите, посочи още Петър-Емил Митев.

Според него текат политически игри и балансът на обществени задачи и властови позиции се изкривява. „Виждаме как се играят партийни игри, които са в разрез с интересите на страната", каза още той.

Според него за президент трябва да бъде подкрепен кандидат, който има възможност да спечели, но БСП отива към издигане на свой партиен кандидат и Кунева може изобщо да не стигне до балотаж.

Дали ще видим президент, зависим и подвластен на премиера. Този въпрос повдигна Георги Карасимеонов и коментира, че това ще е най-слабият президент.
Според него ГЕРБ се затрудняват да намерят фигура, която да спечели изборите, за да не се превърнат те във вот на недоверие, ако загуби.
От друга страна кандидатът на ГЕРБ трябва да е фигура, която да е послушна и да не създава проблеми на изпълнителната власт, добави той.

По оценка на Карасимеонов Меглена Кунева има определени шансове да привлече част от интелигенцията и хората, разочаровани от политиката. Но нейният проблем е как ще стигне до втория тур. Ако стигне до балотаж, шансовете й нарастват.

За БСП Карасимеонов каза, че там продължава неубедителната политика на контриране на правителството и добави, че БСП не успява да намери нито личностите, нито формулите, които да убедят хората, че съществува реална алтернатива.

За ролята на ДПС Карасимеонов е сигурен, че ще бъде много важна на втория тур. За предизборната надпревара той смята, че не бива да се подценява фигурата на Атанас Семов, който е официалният кандидат за президент на РЗС. Неговото мнение за местните избори е, че ще има гама от най-различни кандидати между местни клики и клиентели.

Според социолозите в общините сега има масово усещане за несправяне на управляващите и не е ясно как недоволството ще се изрази на изборите - дали като протестен вот или като наказателен вот. Възможно е протестният вот, който се трупа, да прерасне в наказателен, смятат социолозите.

Хората са раздвоени кого повече да накажат, което разкрива на много места терен за трето. На много места ще спечелят трети сили, не защото са солидни, а по-скоро защото конкурентно преимущество ще бъде кандидатът да не е познат. Познатият местен елит не става.