Съветът за гражданското общество към Министерски съвет е създаден от 2018 година, но едва сега се събира на заседание. Това стана ясно по време на изслушване на вицепремиера Калина Константинова пред депутатите в ресорната парламентарна комисия.

По думите й в съвета участват граждански организации, лидери в сектора. Решенията ще се вземат от представителите на гражданските организации. Единственият представител на властта с съвета е Калина Константинова, но тя няма право на глас. Решенията ще се вземат демократично. Работим с над 40 организации, изтъкна вицепремиерът.

Обмислят безплатно здравно осигуряване за бежанците от Украйна

Обмислят безплатно здравно осигуряване за бежанците от Украйна

Предложението се конкретизира от Министерството на финансите

Заради кризата с Украйна е имало и извънредно заседание на съвета. Организират се по-задълбочени срещи със съответните министерства. Работи се по създаването на хоризонтална рамка, по която да се действа. Гражданският сектор ще е капацитет, който ще работи от самото начало ръка за ръка с властта, според Константинова.

Кризата с Украйна показала колко е важно да се работи с гражданския сектор. 108 000 са преминалите нашата територия бежанци от Украйна. 30% са деца. 53 000 от тях са останали в България, стана ясно от думите на вицепремиера.

Съветът по сигурността разисква обстановката в Източна Европа

Съветът по сигурността разисква обстановката в Източна Европа

Участниците обговориха и възможните сценарии за развитие на ситуацият

99% от хората влизат със своите паспорти и преминават граничен контрол. Това не са хора, които идват без документи и не можем да установим тяхната самоличност, посочи Константинова.

Сегашната бежанска вълна нямала общо с тази от Сирия, по думите й.

Уволниха подалата оставка шефка на Агенцията за бежанците
Обновена

Уволниха подалата оставка шефка на Агенцията за бежанците

За нов председател на ДАБ е назначена Мариана Тошева

Здравният контрол на границите ни също е засилен, според вицепремиера. Нова стратегия за комуникация с публичния сектор подготвят още от МС, стана ясно от изложението на Калина Константинова. Държавата няма да прави компромис с киберсигурността, по думите й. Работим в условията на хибридна война, изтъкна Константинова.