Министерството на здравеопазването и Комисията по здравеопазване в парламента обсъждат страната ни да отпусне средства за здравно осигуряване на украинските бежанци. Това стана ясно на пресконференция днес в Педиатрията "Иван Киров", където министър Асена Сербезов и екип на МЗ посетиха две настанени за лечение деца от украински произход. През болницата за прегледи са преминали още 6 деца, а директорът д-р Благомир Здравков поясни, че лечебното заведение е отворено за всички потърсили помощ деца. Те преминават със своите родители, макар и нездравно осигурени, а за целта от болницата са поискали социален работник.

Разглеждат нови терени за детска болница, дотогава разширение в Педиатрията

Разглеждат нови терени за детска болница, дотогава разширение в Педиатрията

Сред тях са терени на МЗ към големи болници в София, сред които и УМБАЛ "Лозенец"

В тази връзка председателят на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов каза, че се обсъжда чрез Министерски съвет да се издаде акт за отпускане на средства за здравно осигуряване на чужденците за времето на престоя им в България. Предложението обаче се конкретизира от Министерството на финансите - какъв да е периодът и какви средства могат да бъдат отпуснати. Засега бежанците нямат право на личен лекар, но могат да си поставят безплатно ваксинация срещу коронавирус.

Бежанците от Украйна пътуват безплатно в столичния градски транспорт?

Бежанците от Украйна пътуват безплатно в столичния градски транспорт?

Това ще стане възможно ако СОС гласува предложението

Министър Сербезова също коментира: "Две години и половина допълнителни затруднения от ковид в системата, а сега, последните седмици - от вълната от бежанци в Украйна".