Министерство на здравеопазването разглежда нови терени за строеж на детска болница. Това стана ясно на пресконференция на министър проф. Асена Сербезова след посещение в Националната детска болница "Иван Киров", където вече са настанени за лечение две деца от украински произход. Васил Пандов, съветник на министъра и председател на Надзорния съвет на НЗОК, даде подробности. От думите му стана ясно, че 4-5 терена се разглеждат от работната група за строеж на нова детска болница, от която той е част. Преди дни имало среща на представители на групата и НПО, за да се обсъдят какви структури ще има в нея и от какви специалисти има нужда.

Прокуратурата разследва двама бивши министри на ГЕРБ заради Детската болница

Прокуратурата разследва двама бивши министри на ГЕРБ заради Детската болница

Недопустимо е завършване на скелето, но са платени пари, проверяват и и шеф на държавна компания

Започнахме да разглеждаме потенциални възможности като недвижими имоти за строителство на нова болница, съобщи Пандов. Пред news.bg той уточни, че се разглеждат терени на МЗ към други големи болници в София, сред които и УМБАЛ "Лозенец".

Директорът на Национална детска болница д-р Благомир Здравков коментира, че има добро съдействие с Министерство на здравеопазването и разкри, че лечебното заведение остава основно за лечение на деца в страната до изграждане на нова детска болница. В тази връзка той съобщи, че е подал два проекта към МЗ, за които има условно обещание, че ще бъдат подкрепени финансово.

Сербезова не бърза с Детската болница, за да не остане тя просто строеж

Сербезова не бърза с Детската болница, за да не остане тя просто строеж

По думите й всяко действие на МЗ по казуса се подлага на задълбочен анализ

Става дума за нов корпус - на два етажа на болницата, както и за изграждане на Спешно отделение в терена на Педиатрията за прием на деца и реновиране на цялото детско отделение. В момента в Педиатрията не липсват специалисти, линейката на болницата обаче е само една и е на 17 г., има и две коли, в които доскоро са се возили деца, но ако се наложи да се анестезират, в тях не това е възможно.

На пресконференцията стана ясно още, че в МЗ е образувана работна група за детско здравеопазване, тъй като лекарите от специалността масово искат да излязат от доболничната и да работят в болничната помощ.

Националната детска болница - един 43-годишен мираж

Националната детска болница - един 43-годишен мираж

В духа на наближаващите празници да си позволим и да помечтаем - една 43-годишната летаргия да свърши

Припомняме, че във връзка с казуса прокуратурата разследва двама бивши здравни министри - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, както и договора, сключен с ДЗЗД "Детско здраве" по изпълнение на проекта.

Идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но досега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Това предизвика спиране на учебния процес.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира 2021 година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

На 10 юни 2021 година представители на кауза "За Доброто", майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров прекрати пъри идеята за строеж на болницата в рамките на скелето в двора на Александровска, след което и смени на ръководството на Държавна инвестиционна компания, която отговаря за строителството. Отделно на това МЗ даде на Специализираната прокуратура документи за проекта за строителството на детската болница, като има съмнение, че бившият премиер Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет Костадин Ангелов и Кирил Ананиев са нарушили закона и са ощетили държавата.

През декември 2021 г. стана ясно, че проектът за строежа на детска в болница в скелето на Александровска не може да бъде изпълнен и трябва да бъде прекратен, обясни още Стойчо Кацаров. По думите му - това е така, защото не може да се издаде виза за проектиране, тъй като сградата не съществува в ПУП от 2011 г.