Трябва да вървим към балансирани бюджети и да преустановим нарастването на дълга, защото сме в начален етап на "дългова спирала". За това предупреди бившият премиер Пламен Орешарски пред БНТ. 

Според него една част от новите дългове, които се взимат, служат да се погасяват стари дългове, но лошото е, че една част са за покриване на дефицити. А това вече в бюджета е анахронизъм. Ние сме шеста година на дефицити и ако в началните години, имаше известно обяснение с острия стадий на кризата, днес няма обяснение

"Гледайте нарастването на дълга, а не че се взимат дългове, за да се погасяват стари. Ако е само това, дългът няма да расте, но той расте. Което означава, че сме в начален етап на т.нар. "дългова спирала". Малка утеха е, че сме в начален етап, защото практиката досега показва (не само на нашата страна, но и на всички страни, които са изпадали в дългови кризи), че веднъж като се влезе в дългова спирала, много трудно се прекратява и излиза. Трябва много политическа воля, за да се преустановят дефицитите", изтъкна Орешарски.

Според него най-лошото, което може да се случи, го виждаме в нашите гръцки съседи - рестрикции, ограничени, намаляване на доходи.

"Не искам да плаша никого - все още не сме пред тази угроза. Истинският проблем ще го усетят някои от следващите кабинети", предрече експремиерът.

На читателски въпрос за милиардите заеми, които са взимали по време на неговото управление, той отговори, че това е било нужно, за да се погаси фермерският дълг на министър Дянков и да се финансира дефицита за 2014 г. 

"Не може да се отсече отведнъж нито дефицита, нито взимането на заеми. Трябва да се обслужват дълговете. Това трябва да става плавно с програма, в рамките на няколко години. Не виждам точно това в момента. Виждам ескалация на взимането на заемите, а не плавно намаление до установяване на балансиран бюджет и преустановяване на взимане на заеми, които да харчим - по-скоро заеми, с които да обслужваме старите", каза още Орешарски.

На въпрос какво ще каже Бойко Борисов, когато разбере, че си приписва успехи, Орешарски заяви: "Ами аз имам един прост въпрос. Ако толкова добре събират приходи, защо не го правиха в първия мандат? Значи има някаква друга причина между двата мандата, която сега стабилизира приходните агенции."