Патриотите от ВМРО спечелиха изборите в община Балчик. ВМРО изпреварва и ГЕРБ, и БСП, и ДПС в морската община, похвалиха се от партията.

На частичните местни избори за общински съветници в община Балчик, област Добрич, които бяха на 2 октомври, ВМРО е първа политическа сила с избрани шест съветника. За листата на патриотите са гласували 2106 души (26,16 %).

Така патриотите от ВМРО изпреварват ГЕРБ, БСП и ДПС, които са съответно втори, трети и пети по резултат в изборите за общински съветници.

Резултатите на партиите, участвали в частичния местен вот, са:

ВМРО – БНД – 6 общински съветника, 2106 гласа (26,16%)

ГЕРБ – 5 общински съветника,  1790 гласа (22,26%)

БСП – 4 общински съветника, 1383 гласа (17,2%)

МК „Силен Балчик“ – 3 общински съветника, 1294 гласа (16,9%)

ДПС – 2 общински съветника, 733 гласа (9,12%)

АБВ – 1 общински съветник, 429 гласа (6,13%).

Междувременно от Реформаторския блок обявиха във Варна, че ГЕРБ са сгрешили с  тактиката и номинацията си за президент. В морската столица депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев и общинският председател на партията в Бургас Живко Табаков дадоха пресконференция по повод Третото национално  събрание на ДБГ, което се проведе в събота във Варна.

"ГЕРБ ще загуби от това, както загуби в Балчик. Не е честно спрямо българския избирател номинацията да идва в последния момент. В тези кандидат-президентски избори ще липсва политически дебат, защото ГЕРБ не го иска", обясниха реформаторите.

"Ние познаваме г-жа Цачева като шеф на парламента, но не и като лидер, който трябва да поведе нацията. Не сме чули какви позиции има тя за ключовата за страната съдебна реформа", обявиха народните представители.