Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов да изпрати части на "Жандармерията", които да патрулират в района на циганското гето в столичния квартал "Красна поляна". За това настоява в писмо до МВР шефа общинският съветник и председател на групата "Патриоти за София" в Столичния общински съвет Карлос Контрера.

Общинарят настоява за незабавни и крути мерки за опазване на сигурността на гражданите и обществения ред в района на "Виетнамските общежития".

Припомняме, че жителите на "Красна поляна" искат циганското гето да бъде премахнато. Хората твърдят, че всеки втори е бил жертва на грабеж. Виждат всекидневно хора от гетото с бухалки, които грабят и заплашват. Нерядко пребиват жестоко.

Освен специализираните полицейски сили, Карлос Контрера настоява и за възобновяване на работата на полицейския пункт на входа на "Виетнамските общежития". Той е категоричен, че има нужда от денонощно патрулиране в района, тъй като от години там липсва каквато и да е сигурност на живущите. В писмото се посочва, че районът определено е рисков, като се извършват множество престъпления срещу личността и собствеността.

Карлос Контрера апелира жандармерията да патрулира денонощно и да има охрана на района около ул. "Ришки проход". Той иска да се възстанови работата на полицейския пункт на адрес "Ришки проход 2" и в него да има постоянно присъствие. Третото искане е да бъдат установени и задържани лица, които се издирват и пребивават на територията на "Виетнамските общежития".

В писмото до Узунов се посочва, че районът около "Виетнамските общежития" е силно криминогенен. Със заповеди за настаняване в тях живеят около 100 семейства цигани, а реалният брой на живущите е около 5000 души. Огромната част от живущите там обитават помещенията абсолютно незаконно и де факто са се самонастанили в сгради, общинска собственост. Т.нар. "Селище на строителя" е превърнато в циганско гето, алармира Карлос Контрера.

Живущите около гетото се оплакват от извършването на непрекъснати престъпления, включително нападения и грабежи, както и системни домови кражби.

В "Красна поляна" искат парк вместо ромско гето

В "Красна поляна" искат парк вместо ромско гето

Оплакват се от мръсотия и безотговорност

Карлос Контрера насочва вниманието и към действията на бившия ДПС депутат и лидер на циганската партия ДРОМ Илия Илиев по време на нерегламентиран протест срещу премахването на част от "Виетнамските общежития".

Контрера припомня, че за премахването на обектите в т.нар. "Виетнамски общежития" има заповеди. Освен това обектите са частна общинска собственост.

Протестът се състоя в неделя, като Илиев призова да не се премахват постройките. Той отправи заплахи, че с кръв ще отстояват събарянето да спре. Въпреки че сградите и теренът са общински и общината трябва да го разчисти заради влезлите в сила заповеди за събаряне, Илиев твърди, че става въпрос за далавери на Столична община.

Карлос Контрера е категоричен, че гетото трябва да се премахне. В момента Илия Илиев призовава да се пази статуквото - циганите да си стоят там и всички да се съобразяваме с тях. Това няма как да се случи, категоричен е Контрера.

Патриотът смята, че главният прокурор трябва да образува проверка и да предприеме разследване на циганския "лидер" Илия Илиев заради опитите му да организира форма на циганска съпротива срещу правомерни действия. Трябвало да се проверят също призивите му за бунтове и насилие. Контрера е категоричен, че "Виетнамските общежития" трябва да бъдат съборени, а районът да бъде благоустроен.

Той отбелязва, че намеренията на Столична община са да премахне постройките и да инвестира средства в благоустрояването на терените и на квартала. От ВМРО обаче предупреждават за опасността от нарушаване на обществения ред.

Преди ден председателят на ДРОМ Илия Илиев съобщи, че партията е получила оплаквания от много хора, които са обезпокоени от информацията, че бившите "Виетнамски общежития" ще бъдат премахнати. В тази връзка Илиев е провел среща с жителите на квартала. Той заяви, че твърдо застават зад жителите на "Виетнамските общежития" и ще ги защитават с всички лостове на законодателството. Илия Илиев изтъква, че преди всичко става въпрос за български граждани, които от десетки години живеят там с настанителни заповеди и адресни регистрации.

Лидерът на ДРОМ е категоричен, че нито една институция няма право да отнеме единствените жилища на тези хора, освен ако не им предостави други за дълготрайно настаняване.