петко атанасовВМРО-НИЕ не са взели политическо решение да участват в проекта на президента Георги Първанов. Това обяви на пресконференция председателят на партията Петко Атанасов.

Окончателно решение патриотите ще вземат, след като станат ясни участниците в АБВ-то на държавния глава.

Но от партията ще участват в дискусията на 11.11. Темата, която тогава ще бъде обсъждана е "България след прехода".

Досега ВМРО-НИЕ са участвали в "1-2 сбирки" относно предстоящата дискусия на 11.11. Миналият месец, съобщи още Петко Атанасов, за пръв път от ВМРО са започнали разговорите.

По думите му патриотите биха се подписали под някаква платформа, която евентуално би излязла след дискусията на президента.

Този четвъртък от ВМРО-НИЕ ще представят вижданията си за развитието на страната. Крайно време е в България да има прагматична и национално отговорна политика, изтъкна Атанасов.

Иначе патриотите ще се явят самостоятелно на местните и президентски избори догодина. Амбицията им е чрез подходящи кандидатури да спечелят повече от половината общини.

ВМРО-НИЕ също не одобряват предложения от ГЕРБ изборен кодекс. 35% от населението живее в общини под 500 жители, според Борис Ячев. Тези хора ще бъдат лишени от избирателни права, посочи той, визирайки идеята на мнозинството в НС в подобни малки населени места да се назначават кметски наместници на заплата.