ВМРО ще се бори срещу всички опити за построяването на нова джамия в центъра на София.

В декларация на партията до медиите се посочва, че ВМРО ще искат проверки и категорично няма да допуснат изграждането на нова джамия в центъра на столицата.

Патриотите обясняват, че уважават всяка религия, но идеята за нова джамия в центъра на София била неуважителна и за самите мюсюлмани.

Според ВМРО нова джамия би променила облика на София като "демократична, свободна, европейска столица, която държи на своята християнска история и ценности".

Доводите на ВМРО се подкрепяли и от протест на жителите на столичния квартал "Орландовци", които само преди седмици изразили недоволството си от подобни планове.

Според декларацията на ВМРО зад провокациите стоял Кемил Рамадан, който внасял документите за проекта и според който щели да се инвестират 30 млн. евро. От официални представители на мюсюлманското изповедание се дистанцирали от проекта, което означавало, че плановете на Рамадан не били съгласувани годи с главното мюфтийство.

От ВМРО виждат в това опити да се прокарат нетрадиционни и радикални течения в исляма в България. Това целяло разделение на обществото.

Патриотите настояват проектът да бъде проверен изцяло.