ПП "ВМРО - Българско национално движение" изпрати жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу Решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Те оспорват отнето им право да излъчат свои представители при преговорите за сформиране на Общински избирателни комисии (ОИК), които се полагат по квота от отминалите евроизбори.

ВМРО има свое представителство в Европарламента - двама евродепутати - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, и по Избирателния кодекс има право да излъчи свои представители в преговорите при кметовете за ОИК, обяснява партията.

ЦИК глоби с по 2 хил. лв. Джамбазки и Каракачанов

ЦИК глоби с по 2 хил. лв. Джамбазки и Каракачанов

Заради нарушения на Изборния кодекс

"При вземане на Решението си ЦИК не се е съобразила с нормата на чл. 75, ал. 2 от Изборния кодекс "В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. В консултациите може да участват и други партии и коалиции", се казва в мотивите на жалбата на ВМРО до ВАС.

"Въпросното решение 600-МИ/09.08-2019 г. на ЦИК е взето с гласовете на членовете ѝ, които са от квотата на ДПС и БСП. За пореден път става видно, че тези две формации открито саботират честния изборен процес и принципа на равнопоставеност на политическите партии", допълват ВМРО.

Джамбазки изключва възможност за общи кандидатури за кметове с "Атака"

Джамбазки изключва възможност за общи кандидатури за кметове с "Атака"

Министерството на финансите подхождало "лековато" към задълженията си