На предстоящите предсрочни избори ВМРО няма да регистрира листи и така няма участва в съревнованието за 49-о Народно събрание. За решението на Изпълнителния комитет, съобщават от партията тази сутрин.

В прессъобщението се посочва, че от ВМРО са започнали разговори за изграждане на нов дясно-консервативен проект. Съобщават, че са се обърнали към "Има такъв народ", "Български възход" и други политически субекти", но явно разговорите не са довели до някакъв резултат. За водени, но провалили се разговори с партията на Стефан Янев вече от ВМРО съобщиха, като сега се разбира за протегната ръка и към формацията на Слави Трифонов. 

Основата на разговорите са били идеите за проект на основата на християнски ценности, морални устои на българина, както и национално отговорни политики, както и за промяна на конституционния модел и засилване на правомощията на президента, както и Македонския въпрос.

"За съжаление вътрешнополитически и външни фактори осуетиха опита за формиране на българска национална сила, която реално да представлява обикновените български граждани в парламента. Надделя и политическият егоизъм, борбата за позиции и субсидии, в която ние не желаем да участваме", заявяват тази сутрин от ВМРО.

Според ВМРО изборите, които ни предстоят на 2 април 2023 са "избори без избори" и е все едно дали ще се гласува за един или друг, защото те ще доведат до "пълна загуба на суверинитет" и държавата ще се управлява от "чужди геополитически вектори"

"Моделът е сбъркан! Системата има нужда от промяна. Затова участието в избори е безсмислено!", заявяват от ВМРО, като започват активна кампания "Не подкрепям никого" и призовават всички български патриоти да гласуват така.

От ВМРО обещават и че веднага след предсрочните избори ще започнат работа по създаването на широко национално обединение на политически сили, обществени организации, интелектуалци и граждани.

Припомняме, на последните избори, октомври 2022, ВМРО се явиха самостоятелно, след като отново обявиха, че са започнали разговори за сформиране на голям патриотичен фронт.  Все пак на първоначални разговори дойдоха представители от НФСБ и "Код" на Петър Москов, но лично Москов в позиция до медиите обяви, че реално коалиция няма.

На изборите на 2 октомври ВМРО получиха 20 177 гласа или 0.81% от подкрепата на гласувалите граждани.