ВМРО поиска среща с ръководството на МВР. Инициативата е на зам.-председателя на партията Ангел Джамбазки.

В писмо до силовия министър той напомня, че ширещата се битова престъпност и безнаказаност на извършителите продължават да са бич за обществото. Затова от ВМРО настояват за спешна реакция и предлагат да бъде обсъден пакет от законодателни промени и мерки.

Войводите предлагат да бъдат създадени доброволни отряди за защита на населението, засилена защита на служителите на МВР при и по повод изпълнение на служебните им задължения, разширяване на пределите на неизбежната отбрана, възстановяване на трудовоизправителните институции като място за изпълнение на наказания, промени в Наказателния кодекс.

ВМРО от години предупреждава, че тежката, скотска, битова престъпност е жесток бич за населението в малките населени места, пише Джамбазки и отбелязва, че държавата се е  отказала от охраната на обществения ред, защитата на живота и собствеността на стотици хиляди български граждани.

По думите му повечето престъпления не се разследват и хиляди извършители остават ненаказани. По този начин у тях се поражда и укрепва усещането за превъзходство и безнаказаност.

Джамбазки изразява готовност да разясни на Йовчев мерките, предлагани от ВМРО. По думите му, ако се приложат, те ще намалят значително битовата престъпност.