Красимир Каракачанов от ВМРО призова управляващите да вземат адекватно решение за провеждането на референдум по отношение на членството на Турция в Евросъюза.

В студиото на бТВ той припомни, че след няколко дни изтича законният срок, в който парламентът трябва да вземе решение относно неговото провеждане. По думите му това е първата възможност в България да се проведе първият легитимен референдум в новата история на страната.

Според Каракачанов, когато депутатите се съберат да гласуват това решение, от ВМРО ще призоват всички 340 000 души, които са се подписали в подписката, внесена вече в НС, да подкрепят своите искания пред сградата на НС.

Каракачанов коментира и вчерашната бурна реч на лидера на „Атака" Волен Сидеров от парламентарната трибуна така: „Чух крайна реч по същество, но не чух Сидеров да поиска от правителството да се проведе референдум за членството на Турция в ЕС".

Каракачанов допълни, че това е важно решение, което не трябва да се решава на тъмно или когато един или друг посланик натисне някой.

Председателят на ВМРО предположи, че вчерашните изказвания на Волен Сидеров са опит да се включи в темата, може би ревност, „защото той говореше за това по време на европейските избори".

Ако аз бях с 20 депутати в парламента, със сигурност щях да поискам този въпрос да влезе в залата и да се гледа. Ако това не се случва, значи става дума за други пазарлъци, категоричен бе Каракачанов.

Той подчерта, че не знае какви са мотивите за действията на лидера на „Атака". „Знам само, че не може та се прави така - ни в клин, ни в ръкав", заяви Каракачанов и допълни, че това е поведение на извънпарламентарна партия или група за влияние.

Председателят на ВМРО подчерта, че са подели нова инициатива „Попитай депутата си", при която депутатите от избирателните райони са поканени на среща с хората, които са се подписали в подписката. По думите му нито един от поканените депутати, включително и от „Атака", не са се явили на срещата.

Дори самият Волен Сидеров липсва в нашата подписка. За какво говорим тогава, възмути се Каракачанов и допълни: „Нека не става като историята с кукувицата, която обича да снася в чуждо гнездо."