Опозицията внесе искане за вот на недоверие към правителството, заради неговата корумпираност.

Искането е подписано от 79 депутати от опозиционните парламентарни групи.Под искането за вота, иницииран от Демократи за силна България, се подписаха депутати от БНД, ОДС, ДСБ, БНС, „Атака" и шестима независими народни представители.

Само една депутатка от опозицията не е успяла да подпише, тъй като е в чужбина.

В мотивите за вота се казва, че „Кабинетът на тройната коалиция трябва да си отиде, защото неговата корумпираност нанася тежки вреди на българските граждани и уронва авторитета на България като член на ЕС. Правителството създава условия за корупционни практики във всички сфери, което нанася вреди на българите и бизнес средата."

Според вносителите докладът на ЕК доказва твърденията на опозицията, че липсват резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Те отправят критики към правителството и за усвояването на еврофондовете. Неусвоените средства от еврофондовете дадоха своя принос за рекордно високата инфлация през миналата година.

Забавянето на оперативните програми в момента, създава предпоставки през 2008 г. вместо двуцифрен икономически растеж да има двуцифрена инфлация, се казва още в мотивите.

Опозицията е категорична, че правителството внася и управляващото мнозинство приема закони, с които създава корупционна среда и толерира корупционни практики във всички обществени сфери.

Вотът на недоверие търси политическа отговорност от управляващите от ДПС, БСП и НДСВ заради нанесените щети на цялото общество и опетняване името на България, се казва в мотивите за искането на опозицията.

Единствената депутатка от опозицията, която не успя да подпише искането за вота до внасянето му - Петя Гегова от БНД след няколко часа каца в София и ще се присъедини, поясни Веселин Методиев.

Борислав Ралчев от БНД изтъкна, че този вот е подписан от 79-те депутати по азбучен ред.
„С това искаме да подчертаем, че става въпрос за съгласувана позиция, която води към обединение на дясното пространство и считаме, че вотът ще допринесе за успеха на този процес", заяви Ралчев.

Независимият депутат Лъчезар Иванов призова от името на ГЕРБ всички честни граждани, които искат да кажат „стоп" на корупцията да подкрепят с протестен митинг обединените усилия на опозицията.