Най-накрая при мен идва сметката, коментира Борисов пред журналисти в Дивотинския манастир, визирайки най-вече предъвквания от миналата седмица сюжет ще участва ли България във военна флотилия на черноморските страни под егидата на НАТО.

"Тези дни се наслушах на анализатори и на какви ли не коментари по темата за флотилията,  колкото повече време минава показва, че съм бил прав, защото излизат неща, които са били договаряни, преговаряни, просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажимент."

Припомняме, в края на миналрата седмица премиерът реагира остро на говоренето за черноморска военна флотилия, в която сме щели да участваме заедно с Румъния и Турция. Той дори заяви, че ако стане това нещо, ще прати министрите Ненчев и Митов да воюват на корабите.
Това принуди президентът Плевнелиев да направи извънредно изявление, в което се опита категорично да опровергае подобен сценарий.

Борисов научил от медиите за увеличение на учителските заплати

Борисов научил от медиите за увеличение на учителските заплати

Предположи, че образователният министър има резерви

Заедно с темата за опазването на границата Борисов поясни, че очаква ЕС да включи по негово искане и по искане на МВнР темата за неспазването на споразумението за реадмисия от страна на Турция. Засега границата е спокойна, успокои премиерът и заяви, че се работи и с дипломация.

По темата за решението на Арбитражния съд в Женева за АЕЦ „Белене“ премиерът Борисов заяви, че се случва това, за което е предупреждавал през 2006г. , но не и най-лошия сценарий: „Аз лично бях много по-загрижен за решението на арбитража, за радост най-лошите ми предчувствия не се сбъднаха.

Според премиера е важно с нормален, прагматичен работен план с партньорите от „Росатом“ да се проведат срещи и да се нормализират отношенията между двете компании - НЕК и Росатом, за да се намери най-доброто решение. В крайна сметка по думите на премиера, ще си платим това, което сме си поръчали.

Божидар Димитров: Русия не ни заплашва, външна сила ни пробва

Божидар Димитров: Русия не ни заплашва, външна сила ни пробва

Дали страната ни би приела по-силна конфронтация

Той обясни, че най-доброто решение би било да се намери начин някъде да се продаде оборудването от "Росатом" и да си възстановим дадените пари.
„Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна, това ще бъде най-доброто решение“, заяви Борисов.

Останалите варианти били по-сложни, посочи Борисов, визирайки международната обстановка.

В сегашната тежка Студена война, много по-студена и по-опасна отколкото беше, защото тогава имаше два фланга – Варшавския договор и НАТО, и всички знаеха какво ще се случи ако има война. Сега са много центрове с много разнопосочни интереси в геополитиката и в нашия регион и по света, и избухват конфликти ежедневно. Сиреч, сега да решиш да строиш руски реактор, когато Русия е под санкции, нали си представяте всеки техник или инженер, който трябва да идва тук, под какъв режим ще бъде допускан. И какви допълнителни проблеми България ще се навлече”, анализира министър-председателят.

„Важно е да се уравновеси тона, да се подобрят отношенията и да се проведат прагматични разговори с руската страна, за да постигнем максимален ефект, в случая с флотилията по-трудно ще успеем“, коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов.