Принуден от обстоятелствата, президентът Плевнелиев направи изявление на Дондуков 2, в присъствието на премиера Борисов и военния министър Ненчев.

Поводът информациите, че страната ни – по искане на Румъния, ще участва във военна черноморска натовска флотилия заедно и с турската страна.

Борисов вчера в разговора си с румънския президент не се е съгласил с това, което пък е накарало Турция да спре договора за реадмисия на мигранти.

Борисов бесен - не искам военни кораби в Черно море, Митов и Ненчев да ходят да воюват с Русия
Обновена

Борисов бесен - не искам военни кораби в Черно море, Митов и Ненчев да ходят да воюват с Русия

Ако двамата министри са обещавали нещо, без да го питат

Многословно и леко объркано Плевнелиев обясни, че не става въпрос за никаква флотилия, тъй като това тепърва предстои да бъде формулирано, предложени и обмисляно.

Той посочи, че ние искаме да бъдем добър съсед на всички и сме за международен правов ред.

„Нека не се спекулира излишно по въпроси, които не са договаряни”, апелира Плевнелиев и заяви, че страната ни ще работи в рамките на легитимните насоки, дадени от Програмата и плана за развитие на въоръжените сили, като припомни, че става въпрос за двата военни кораба, които страната ни ще строи.

Да засилим отбраната си, не можем да сме спокойни с Русия, призова Плевнелиев

Да засилим отбраната си, не можем да сме спокойни с Русия, призова Плевнелиев

Подкрепяме създаване на щаб и многонационална бригада на НАТО в Румъния

Моля да се спрат всякакви спекулации, че ще се правят флотилии срещу някого. Единни сме всички институции – имаме план и го спазваме, подчерта още веднъж Плевнелиев. Няма абсолютно извънредно и което да се случва в държавата, освен това, което планираме, изтъкна повторно той.

Трябва да има граница, бе категоричен обаче Борисов, който час по-рано коментира пред медиите, че не иска бойни кораби в Черно море и ще прати министрите Ненчев и Митов да воюват на тях, ако на своя глава са поели такъв ангажимент.

Мирът с Русия се крепи на добро въоръжение, убеждава Соломон Паси

Мирът с Русия се крепи на добро въоръжение, убеждава Соломон Паси

Убеден е, че НАТО трябва и ще засилва присъствието си в Черно море

Самият Ненчев обяви, че не е поемал в разговорите си в Румъния подобно нещо. "Не сме водили разговори за каквито и да е флотилии с Румъния", уточни министърът на отбраната.

Премиерът изрази задоволство, че и държавният глава, и министърът на отбраната са обяснили, че флотилия по начина, по който бе предложена от Румъния, е отхвърлена.

Темата за кораби на НАТО, които да охраняват нашата граница в Черно море може да възникне само при мощна бежанска вълна тогава, когато затворят Егейско и Средизимно море, уточни Борисов, но подчерта, че се надява да се справим със своите си сили.

Той отново посочи, че в Черно море иска да вижда яхти, платноходки и кораби с туристи, а не бойни флотилии.

Румънският президент не бил разбран – не флотилия, а учения на НАТО в Черно море

Румънският президент не бил разбран – не флотилия, а учения на НАТО в Черно море

Появили се различни интерпретации и спекулации

Разбра се от изявлението на президента, че иде реч за съвсем друго - регионална инициатива в рамките на НАТО под формата на учение в Румъния.

Ние ще участваме в инициативи на НАТО с до 400 човека. Подкрепяме тази инициатива. България ще участва с до 400 военни за подготовка и учение на ротационен принцип - инициатива, зад която ние заставаме, посочи държавният глава.

Президентът Плевнелиев уточни, че става въпрос за регионална инициатива, която ще е легитимна единствено и само в рамките на НАТО. „Истината е, че няма яснота. Истината е, че тепърва трябва много да се работи. Всяка една от държавите ще има своята тежка дума. Разбира се това е дълъг и сложен процес”, коментира Плевнелиев предложеното от Румъния регионално сътрудничество. Той припомни и думите на румънския си колега Клаус Йоханис, че тази инициатива ще е местна и за нея ще се търси чадър на НАТО, както и че тепърва Румъния ще се опита да убеди НАТО в ползата от създаването й. 

„В момента, в който заливаме българския народ с изявления, че ще правим флотилии срещу Русия, много ви моля, нека бъдем отговорни, такава е и българската външна политика - отговорна”, апелира Плевнелиев.

Той заяви, че страната ни иска да бъдем добър съсед на всички. „Ние водим балансирана външна политика, ние сме за международен правов ред и търсим легитимността на международните институции, нека да не се спекулира излишно по въпроси, които не са договаряни и по никакъв начин няма как на този ранен етап да ги взимаме и на сериозно”, коментира още държавният ни глава.

Росен Плевнелиев уточни, че първо трябва да видим каква ще бъде тази инициатива, меморандум ли ще бъде, какво ще бъде, ще я има изобщо или не. Той увери, че всичко, което се прави, е в рамките на легитимните насоки, дадени към българските въоръжени сили – Програма и План за развитие до 2020 г., предложени от Министерски съвет и приети от парламента.

Той изтъкна, че посоката, която президентът дава за българската външна политика, не е срещу когото и да било. „Ние не водим такава външна политика. Тя е „за” върховенство на закона, „за” приятелство, добросъседство, „за” мир и разбирателство.  

Министър Николай Ненчев от своя страна в потвърждение на думите на президента уточни, че действително е имал среща с румънския си колега, на която е била представена инициативата на Румъния и Турция за изграждане на флотилия. Той изтъкна, че това е нещо, срещу което е възразил и е помолил ако се разглежда този въпрос, той да се разглежда в формата политическо ръководство на НАТО. „Тоест никакви други ангажименти извън този контекст не сме предприемали и не сме водили разговори за изграждане на каквито и да било флотилии между Румъния, Турция и България”, категоричен бе той.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че темата за флотилия е била повдигната и от румънския премиер, и от румънския президент Клаус Йоханис. Той благодари на президента, че веднага се отзовал, тъй като не са имали възможност с него и с министър Ненчев да разговарят какво са договаряли с румънските си колеги.

„Така се събрахме и стана ясно, че позициите са ни напълно идентични”, коментира премиерът Борисов. Според него евроатлантическата ориентация на България е доказана, така както и лоялността към ЕС и към НАТО. Той припомни, че страната ни има договор, даващ право до 2500 натовски военни да присъстват в българските бази, както и модернизацията на летището в Безмер, Граф Игнатиево и провежданите там съвместни учения.

Премиерът посочи, че страната ни няма как да бъде повече про-НАТО и ЕС и уточни, че когато е говорел за „ястреб” е имал предвид държавите, които гонели своите интереси и искали да бъдат на „гребена на вълната”. „Аз съм изключително доволен и щастлив, че и държавният глава, и министърът на отбраната, говорих с външния министър, сме категорични по тази тема. Флотилия – по начина, по който беше предложена, е отхвърлена и от министъра на отбраната, и от държавния глава, и от мен и на срещата с румънския премиер, и на срещата с румънския президент”, категоричен бе Борисов.