Не става въпрос за флотилия, а за съвместни учения в рамките на НАТО. Това обясни пред кореспондента на БНР в Русе румънският президент Клаус Йоханис. Той уточни, че вероятно не е бил разбран правилно.

Припомняме, че се появиха информации, че по инициатива на Румъния, страната ни ще участва във военна черноморска натовска флотилия заедно и с турската страна. Това принуди президента Росен Плевнелиев да направи изявление, в присъствието на премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев. Той опроверга участието ни във военна флотилия в Черно море.

Плевнелиев принуден да опровергава участието ни във военна флотилия в Черно море
Обновена

Плевнелиев принуден да опровергава участието ни във военна флотилия в Черно море

Призова да не се спекулира

В отговор на журналистически въпрос край град Мартен Йоханис обясни, че думата флотилия не е разбрана правилно, защото НАТО не желаел да създава и поддържа в Черно море такава флотилия. Имало се предвид съвместни възможни учения или маневри с участието на членове на Алианса.

Йоханис посочи, че са се появили различни интерпретации и спекулации и трябвало нещата да се изяснят. 

Борисов бесен - не искам военни кораби в Черно море, Митов и Ненчев да ходят да воюват с Русия
Обновена

Борисов бесен - не искам военни кораби в Черно море, Митов и Ненчев да ходят да воюват с Русия

Ако двамата министри са обещавали нещо, без да го питат

Румънският президент уточни също, че повече от година се водят преговорите между двете президентски администрации.

Обаче през февруари на среща в Букурещ двамата държавни глави поискаха по-активно сътрудничество между страните от НАТО в региона на Югоизточна Европа и Черно море. За постоянна военноморска група кораби на НАТО в Черноморието настояват Румъния и Турция. Въпросът се очаква да бъде обсъден на лидерската среща на НАТО във Варшава.