България ще подкрепи създаването на щабна структура и многонационална бригада на НАТО в Румъния. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция след среща на „четири очи” с румънския си колега Клаус Йоханис, който е на официално посещение у нас.

Президентът Плевнелиев бе категоричен, че страната ни не само на думи, но и на дела ще подкрепи всяко усилие за подобряване на сигурността в региона.

„Очакваме да се вземе такова решение на срещата на върха на НАТО във Варшава и заедно работим за това”, заяви президентът Плевнелиев. Той припомни позицията на България, изразена от министъра на отбраната, че страната ни ще участва с до 400 военни за подготовка и учение на ротационен принцип.

Полша отвори територията си за военни действия на чужди войски

Полша отвори територията си за военни действия на чужди войски

Президентът дава съгласие за присъствие на чуждестранни войски в Полша

„Нашите румънски приятели инициираха нова инициатива, която ние подкрепяме - Регионална черноморска морска инициатива. Тя е изцяло отбранителна”, заяви Росен Плевнелиев. По думите му с подкрепата си за тази инициатива България отново ще покаже, че под егидата на НАТО ние можем да постигнем много повече.

Ще използваме НАТО като платформа”, обясни Плевнелиев.
Той изтъкна, че само заедно ние сме силни и можем да се противопоставим на всякакви опити за дестабилизация. „Ние действаме изцяло в рамките на международния правов ред с изцяло отбранителна насоченост, ние искаме повече сигурност”, декларира още българският президент.

В аргументите си за това сътрудничество президентът визира стратегическото значение на Черноморския регион „Заедно можем да спомогнем за един ефективен и разумен подход по време на трудни и тежки кризисни времена”, коментира още той.

Кремъл е против нас, предупреди Плевнелиев пред Европарламента

Кремъл е против нас, предупреди Плевнелиев пред Европарламента

Той направи 30-минутното си обръщение към евродепутатите на английски език

От своя страна румънският президент Клаус Йоханис изтъкна, че тази инициатива в Черно море се развива в стратегическия контекст на Черноморския регион за цялата архитектура на НАТО в тази част на света.

Не желаем да се връщаме към Студената война”, категоричен бе Йоханис и уточни, че в никакъв случай и не желаем да се подготвяме да атакуваме някого: „Желаем да бъдем в положение да се защитим и да докажем, че сме тук. Така трябва да бъде разчетена тази Черноморска инициатива”, уточни президентът Йоханис.

По думите му естествено и правилно е в тази инициатива да участват крайбрежните държави от Черно море. Той изтъкна, че очаква към инициативата да се присъедини и Турция. Първоначалното сътрудничество ще бъде под шапката на НАТО.

Плевнелиев също така изтъкна, че НАТО е изцяло отбранителен съюз на демократични държави. По думите му не може да има никакво съмнение, че действията на НАТО са изцяло в подкрепа на държавите по Източния фланг в техните абсолютно обективни и добре обосновани притеснения, свързани с действията на Русия.

Никой не можеше да повярва, че една независима държава и то не каква да е, а 40-милионна Украйна, ще види окупация на своя територия, ще види хибридна война, ще види незаконна анексия пред очите на целия свят. Няма как да се чувстваме спокойни тогава, когато една плеяда от замразени, но тлеещи конфликти са на границите ни и трябва да си даваме сметка, че именно чрез тази технология на замразените конфликти, държави се поставят трайно в зависимост от нечий чужд интерес; не НАТО създава замразени конфликти”, заяви Плевнелиев.

Той посочи, че виждаме невероятна по своя мащаб пропагандна война, кибератаки, насочени срещу демократични институции – от немския Бундестаг до българското президентство. „Нашите служби посочват много ясно кои са първоизточниците на тези атаки. Именно затова ние действаме изцяло отбранително с пълното съзнание, че ако не действаме, ще бъде още по-зле”, заяви президентът Росен Плевнелиев.